Experterna efter återhämtningen på börsen – läge att plocka hem vinst
Sedan tullsmällen i april har börsen studsat tillbaka – drivet av hopp om mildare tullar och minskad recessionsoro. Nu väntar en lugnare period enligt experterna som EFN pratat med, som samtidigt flaggar för en sommarsvacka.
– Återhämtningen var väntad men för snabb. Hängde man med i uppgången kan det vara läge att plocka hem lite vinster, säger Karl Hedberg, aktiechef på DNB Carnegie, och pekar ut sektorerna att köpa och sälja nu.

I början av april rasade Stockholmsbörsen när Donald Trump presenterade tullarna mot omvärlden. Strax efteråt kom tullpausen och marknaden andades ut. Sedan dess är börsen tillbaka på samma nivåer som i slutet av mars när oron för recession har minskat. Drivkraften i uppgången är enligt Karl Hedberg en förhoppning om att tullförhandlingarna går åt rätt håll och lugnande besked från den underliggande ekonomin.
– Det blev ingen tvärinbromsning trots den osäkra miljön som tullarna har skapat då makrodata har kommit in okej och rapportperioden avlöpte utan någon större dramatik. Men det finns en risk att det är för optimistiskt och att en tydligare inbromsning kommer nu under andra och tredje kvartalet. En återhämtning efter tullraset var väntat, men inte så här fort, säger han och fortsätter:
– Att marknaden redan har tagit igen stora delar av nedgången efter Liberation day tror jag ökar risken för en svagare börs under sommaren och början av hösten när bilden blir tydligare i företagen och den underliggande ekonomin. Ser vi till det närmaste kvartalet så tror jag att risken är på nedsidan i marknaden. Men vi kommer nog inte se en lika låg botten som i början i april då investerare är mer positiva nu. Potentialen för vidare uppgång är begränsad eftersom vi inte vet ännu vilka framsteg förhandlingarna kommer göra.
En återhämtning efter tullraset var väntat, men inte så här fort
Tullraset återhämtat
Enligt Mattias Sundling, aktiestrateg på Handelsbanken, var börsnedgången i samband med Liberation day överdriven och ett fantastiskt köpläge. Nu spår han en lugnare period efter uppgången sedan april.
– Jag är inte så orolig för att det ska gå ner så mycket, men jag vet inte om det finns så mycket uppsida på kort sikt heller. Vi har skissat på att det lugnar ner sig nu i några månader och sen hämta andan lite grann. Tidsmässigt tror jag att marknaden håller på att avsluta 2025 och handlar på saker ett halvår framåt. Och under 2026 kan det komma en hel del tillväxt när det kan komma skattesänkningar i USA och finanspolitiska stimulanser i Europa, säger han.
...skattesänkningar i USA och finanspolitiska stimulanser i Europa
Dagarna efter Liberation day rasade Stockholmsbörsen över 10 procent och köpte man in sig då och är kortsiktig, kan det vara läge att plocka hem lite vinst, tillägger Hedberg.
– Nu kan det vara läge att se över exponeringen och satsa mer på defensiva sektorer. Är man mer långsiktig och har varit med i både upp- och nedgången då behöver man inte vara lika orolig för den långsiktiga bilden som är mer positiv med en ekonomisk återhämtning nästa år och fler räntesänkningar, säger han och fortsättter:
– Det kan vara läge att minska exponeringen mot verkstadssektorn och ta lite vinster om man har kommit in nu i en svagare period och varit med i återhämtningen. Det kan vara läge då bolagen dels har valutaeffekter emot sig och konjunkturosäkerhet som ger en mer osäker bild hur närmsta årets efterfrågan och vinstutveckling kommer se ut.
Läkemedel kan läka portföljen
För den köpsugne pekar han ut läkemedelssektorn, som inte hängt med i återhämtningen på grund av osäkerheten på den amerikanska marknaden.
– Men det har nog varit en lite för negativ bild i den sektorn och jag tror att det finns potential till en återhämtning bland flera svenska och nordiska läkemedelsbolag.
När det kommer till hur tullbilden kommer se ut när pausen är över, skiljer sig åsikterna åt. I dagsläget är de generella omvärldstullarna på 10 procent och där är det mest troligt att de kommer landa i slutändan, menar Hedberg. Sundling å sin sida tror på lägre tullar än så.
– Vi tror att det blir ganska låga tullar i slutändan och att slutresultatet inte blir så farligt. Det är framförallt ett handelsutspel med mycket muller och hot men sen blir det inte så mycket även om det är högre än det var innan. Det blir nog inte 10 procent i snitt mot alla som det är just nu, men blir det så är det en besvikelse, men det är inte något som det blir recession utav, säger Mattias Sundling och får medhåll av Karl Hedberg.
– Det är ändå en hanterbar nivå för marknaden. Då finns det fortfarande utrymme för återhämtning för konjunkturen i Sverige och att det blir en mer mjuklandning, säger han.
Följ taggar
