Experterna om inflationen – ”räntesänkning i vågskålen”

Inflationen, mätt som KPIF, var lägre än väntat i maj. Dessutom var kärninflationen – som bortser från energipriser – lägre än Riksbankens prognos. Det är något som kan få Direktionen att agera, menar experter.
– Det här gör att en räntesänkning ligger i vågskålen, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Torbjörn Isaksson, Susanne Spector och Robert Bergqvist Foto: TT Nyhetsbyrån
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Inflationen enligt KPIF låg kvar på 2,3 procent i maj, enligt preliminära siffror från SCB. Det var lägre än både Bloomberg och Infronts prognos.

Samtidigt låg utfallet i linje med Riksbankens prognos över KPIF i maj – som är det inflationsmått som Riksbanken utgår från.

Kärninflationen, det vill säga KPIF exklusive energi, sjönk tydligt – från 3,1 procent i april till 2,5 procent i maj. Det är 0,2 procentenheter, eller två tiondelar, under Riksbankens prognos.

"Räntesänkning i vågskålen"

Den oväntat låga kärninflationen kan väga tungt när Riksbankens direktion samlas vid Brunkebergstorg för att fatta beslut om styrräntan inför nästa räntebesked den 18 juni.

– Det här stärker bilden av att inflationen faller tillbaka, även om vår prognos har varit att Riksbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad inför i dag, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– Men det här gör att en räntesänkning ligger i vågskålen.

"Extremt välkrattat för junisänkning"

Torbjörn Isaksson betonar också att BNP-tillväxten för första kvartalet också kom in lägre än väntat. Något som kan få Riksbanken att vilja stimulera ekonomin med en räntesänkning.

Kollegan på SEB, seniorekonomen Robert Bergqvist, tror också att vi kommer se en duvaktig Riksbank om två veckor.

Detaljer nästa vecka

Det är först nästa vecka, 13 juni, som den definitiva siffran presenteras. Det betonar Susanne Spector, chefsekonom på Danske Bank, i EFN Direkt.

– Vi kommer få detaljerna nästa vecka, det kommer riksbanken hinna ta in. Då kommer vi få reda på vad som drev överraskningen.

Hon får medhåll av Torbjörn Isaksson, som säger sig vara något förvånad över att inflationen inte var högre.

– Jag trodde att risken var på uppsidan snarare än nedsidan… Men vi har inte detaljerna, vilket är viktigt att komma ihåg, men det indikerar att inflationstrycket är lågt i svensk ekonomi.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;