Experterna: Trump har räknat helt fel på tullarna
Donald Trump hävdar att USA i decennier blivit utnyttjat av orättvisa handelsregler – särskilt från EU.
Men experter dömer ut både retoriken och matematiken bakom hans senaste tullchock.
– Trumps tullar är ett av de mest skadliga och onödiga misstagen i modern tid. Nästan allt han har sagt om handelns historia, ekonomi och tekniska detaljer är verklighetsfrånvänt, säger The Economists ekonomiredaktör Henry Curr i ett Tiktok-klipp.


Henry Curr syftar på den modell som Trump-administrationen använt för att beräkna sina så kallade ”ömsesidiga tullar”. Formeln bygger på att USA:s handelsunderskott med ett land delas med det landets export till USA – och halveras. För EU innebär det en tull på 20 procent.
– Men det är fullständigt galet att använda handelsunderskott som ett mått på rättvisa. Det säger inget om faktiska handelshinder, säger Curr och pekar på Brasilien – ett land med dubbelt så höga tullar som EU, men som bara får miniminivån 10 procent i Trumps modell.
”De är likartade”
Även Sveriges handelsmyndighet Kommerskollegium ifrågasätter Trumps retorik. Enligt deras siffror hade både EU och USA i snitt 2–3 procents tullar gentemot varandra under 2023.
– De är likartade, särskilt om man använder ett handelsviktat genomsnitt. Det innebär att man lägger större vikt i tullpositioner där det är mycket handel, säger Per Altenberg, handelsstrateg på Kommerskollegium, till TT.
Trump har särskilt pekat ut EU:s regler kring livsmedelssäkerhet och djurskydd som handelshinder. Men enligt Altenberg är dessa regler tillåtna enligt WTO, så länge de inte riktas mot ett enskilt land.
Han varnar också för att dra för stora växlar på enskilda tullsatser:
– EU har ju också sådana exempel på det, främst inom jordbrukssektorn. Men USA har också det. Så det går alltid att hitta exempel som sticker ut, när man vill göra en poäng, säger han.
”Kan sluta med en ekonomisk och politisk katastrof”
Att kräva balanserad handel med varje land är, enligt Curr, som att säga att en juvelerare måste köpa något från dig när du köper en förlovningsring.
Effekten av Trumps tullar blir att nästan allt som importeras – från mat till mobiltelefoner – blir dyrare. Det driver upp inflationen, minskar konkurrenstrycket och gör att ekonomin tappar i produktivitet.
– Resultatet blir att amerikanernas reallöner sjunker och att de får färre valmöjligheter, säger han.
Och det finns redan tecken på att marknaden inte köper presidentens logik. Flera av världens börser har rasat – och nu börjar även republikanska kongressledamöter ifrågasätta Trumps strategi.
– Det här kan sluta med en ekonomisk och politisk katastrof, säger Curr.
