”Extra obehagligt - påminner om år 2000”
Räntorna sänks och börserna är uppe och klättrar på all time high-nivåer.
Allt är frid och fröjd och enda vägen är uppåt?
Inte riktigt, enligt kända börspessimisten Peter Malmqvist.


Den oberoende analytikern har tidigare gjort sig känd för att gå ut och varna för börsfall, och när han nu blickar framåt tycker han att situationen "känns rörig".
Oron för konjunkturen ligger och puttrar i bakgrunden samtidigt som vinstvarningarna har duggat hyfsat tätt inför den kommande rapportsäsongen, som drar igång på allvar nästa vecka.
– Men jag vågar inte vara fullt så negativ som jag brukar och det har att göra med förväntningarna som präglar börsen idag, säger Malmqvist.
Sedan lägger han fram några faktorer som kan bli avgörande för börsutvecklingen framåt.
Faktorerna som blir avgörande
Den första - och tyngsta - stavas ändå räntesänkningar. Där är nästan alla överens om att både Fed och Riksbanken lär smattra till med många under det kommande året, vilket är positivt för börsen.
Däremot hör det inte till vanligheterna att räntesänkningar och börsrekord kommer hand i hand.
– Det är motsägelsefullt för räntesänkningar brukar inte komma samtidigt som börsen närmar sig ett all time high. Hög värdering på börsen är ju ett tecken på en stark ekonomi, inte en ekonomi som behöver stimuleras med räntesänkningar, säger Malmqvist.
Men efter räntesänkningar ser det mörkare ut. Och det har framförallt att göra med den höga värderingen på de amerikanska börserna och i synnerhet den tekniktunga Nasdaq. De amerikanska techgiganterna har gått som tåget under 2023 och 2024, vilket dragit upp värderingarna rejält. Ett framgångståg som också smittat av sig positivt på många andra av världens börser.
– Vad jag tycker är extra obehagligt är att det påminner om den övervärdering på teknologiföretag vi fick åren innan it-bubblan sprack år 2000, säger Malmqvist.
Då hade flera parallella tekniska utvecklingar, exempelvis mobiltelefon och internet, en oerhört stor drivkraft på börsen.
Enligt Malmqvist hade it- och techsektorn år 2000 en något större andel av det samlade börsvärdet på de samlade amerikanska börserna än de har i dag, vilket är runt 35%.
Efter it-kraschen var sektorn som lägst nere på runt 10 procent av börsvärdet.
– Nu är vi alltså tillbaka på toppen igen, där teknologisektorn är den absolut viktigaste, och vi verkar göra exakt samma värderingsmisstag som vi gjorde när it-bubblan sprack. Sen ska jag väl tillägga att Stockholmsbörsen inte alls är lika övervärderad. Den är mer normalt optimistisk.
”Worst case: Börsfall på 40 procent”
Enligt analytikern skulle faran framåt kunna bestå i att Fed inte sänker räntan så mycket som de hittills har signalerat att de ska göra, och som marknaden räknar med.
– Exempelvis var de amerikanska jobbsiffrorna som kom förra veckan relativt starka igen och mycket indikerar att inflationen riskerar att stiga. Så länge satsningarna som man gjort via statsbudgeten stöttar ekonomin, behöver inte räntorna sänkas.
Något annat som skulle kunna få dramatiska effekter på världens börser är om något händer med synen på AI, exempelvis att efterfrågan på Nvidias microchips minskar.
– Det är inte helt otänkbart, det var ju precis vad som hände med Tesla. Om investeringarna i AI mattas av är värderingarna i techsektorn kanske för höga. Faktum är att förr eller senare kommer entusiasmen att gå ur, för det är inte skrivet i sten att it-aktier ska fortsätta stiga.
Då återstår egentligen bara en fråga.
Om Fed inte sänker räntan i den takt som man trott och vurmen för AI får sig en törn - vad händer då?
– Worst case scenario får vi ett börsfall på de amerikanska börserna med 30-40 procent, säger Malmqvist.
Pessimisten har talat.
Följ taggar
