Prenumerera

Fällan i börslyftet: ”Då blir det en osäkerhet”

På måndagen lyste det helt grönt på många börser runtom i Europa efter flera lättande tullbesked.
Men optimismen kan vara för hög, menar aktiechefen Karl Hedberg.
– Det finns en risk med att man är lite för trygg med att marknaden alltid har räddats, säger Karl Hedberg aktiechef på Carnegie.

Mathilda Ståhl
Mathilda StåhlReporter EFN
Karl Hedberg om rekylen på Stockholmsbörsen. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: 14 apr. 2025, 12:05Uppdaterad: 14 apr. 2025, 13:43
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Sent under förra veckan kom besked om att Trump ger vissa teknikjättar undantag för några av de mest omfattande tullarna, något som börserna runtom i Europa reagerade positivt på när de öppnade för veckan.

– Jag kan förstå rörelserna i det korta perspektivet men det kommer inte att fortsätta uppåt för evigt. Man tolkar det här som en indikation på att förhandlingar i olika, viktiga sektorer faktiskt kan ge resultat, säger Carnegies aktiechef Karl Hedberg och fortsätter:

– Efter besked om den här 90-dagars pausen och sedermera undantag för elektroniksektorn så finns det förhoppning från marknaden om att det här faktiskt inte kommer att bli ett fullskaligt handelskrig.

Karl Hedberg menar att marknaden är snabb att reagera på såväl positiva som negativa nyheter gällande tullarna och att de starka reaktionerna kommer fortsätta.

"Fortfarande besvikelser kvar för marknaden"

Trots de gröna börserna tror Karl Hedberg att reaktionerna kan vara kortvariga.

– Vi kommer att se en viss återhämtning i närtid men det kommer fortfarande att finnas besvikelser kvar för marknaden, säger han.

– I den mån man tidigare har varit säljare på börsen är det möjligt att man nu går över till att bli lite mer köpare. Det blir ett kortsiktigt inflöde i marknaden men det är inte på något sätt så att den långsiktiga osäkerheten är borta.

Aktiechefen tror att optimismen på marknaden just nu är lite för stor.

– Blir det för optimistiskt så kan det i sig vara en osäkerhet. Det finns en risk med att man är lite för trygg med att marknaden alltid har räddats, historiskt sett. Skulle utspelet bli mer negativt nu så behöver det inte betyda att historien ser likadan ut den här gången, säger han och tillägger:

– En del investerare är villiga att leta köpläge nu men jag tycker fortfarande att man ska agera med försiktighet utifrån den här situationen.

Följ taggar

Finansiella instrument i artikeln

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;