Feds varningslampa för recession blinkar rött
För första gången på 2,5 år lyser Federal Reserves varningslampa rött.
Osäkerhet kring tullar, oro för inflation och ett negativt trendbrott på arbetsmarknaden bedöms ha orsakat en ny inverterad räntekurva.


Förhållandet på räntemarknaden som uppstod under onsdagen har historiskt föranlett varje amerikansk recession sedan 1950-talet.
Ett av undantagen från regeln är rådande marknad efter att räntan för amerikanska statsobligationer med tre månaders löptid hösten 2022 översteg räntan för motsvarigheten med 10-årig löptid.
På onsdagen blev förhållandet ett faktum på nytt.
CNBC beskriver det som Feds favoritindikator för att bedöma risken för en recession – en period med ekonomisk nedgång och minskad efterfrågan på varor och tjänster som i sin tur kan leda till sjunkande löner och bostadspriser i kombination med växande arbetslöshet.
"Osäkerhet kring tullarna"
Enligt PGIM Fixed Income, med fokus på investeringar i räntepapper, är det förändringen av amerikansk handelspolitik sedan maktskiftet i Washington DC som utgör den största drivkraften.
– All osäkerhet kring tullarna i synnerhet placerar ett väldigt kraftfullt förstoringsglas över alla små sprickor i ekonomin. Folk börjar uppmärksamma det nu, säger chefsekonomen Tom Percelli till CNBC.
RSM:s chefsekonom Joseph Brusuelas är avvaktande innan han drar slutsatser om läget på obligationsmarknaden:
– Det är vad man väntar sig om investerare blir mycket mindre riskbenägna på grund av oro för minskad tillväxt ... det är ännu inte tydligt om det här är är en signal på att vi kommer få se en tydligare inbromsning av ekonomisk aktivitet.
Recession i fyra av de fem senaste fallen av rådande ränteförhållanden
1988–1989 – Lånekris året därpå
Recession 1990–1991 med en spar- och lånekris i USA samtidigt som Gulfkriget bröt ut.
2000 – IT-bubblan spricker
När bubblan sprack för it-aktier uppstod samtidigt den inverterade räntekurvan med recession under 2001 som följd.
2006-2007 – Globala finanskrisen 2008
Den ekonomiska osäkerheten började öka redan 2006, när räntekurvan inverterades och följdes av den amerikanska bolånekrisen som i sin tur utlöste en internationell bank- och finanskris.
2019 – Pandemiutbrott och recession
Recessionen orsakades framför allt av covid-19-virusets spridning, men ekonomin visade tecken på svaghet redan under föregående år.
2022-2023 – Ingen recession
Två och ett halvt år efter det senaste tillfället en inverterad räntekurva uppstod har en recession hittills uteblivit.
Källor: Federal Reserve, CNBC, JP Morgan