OMXS30
OMXSPI
NDX

Första ronden till Sebastian – men kan ändras snabbt

De profilerade sig som en trio – men samarbetet var dödsdömt.
Nu har Sebastian Siemiatkowski vunnit första ronden.
Men EFN:s Jonas Malmborg skriver att läget kan ändras snabbt.

Jonas Malmborg
Jonas MalmborgReporter och programledare EFN
Första ronden i maktkampen mellan Klarnas grundare går tveklös till Sebastian. Men sista ordet är inte sagt.
Publicerad: 11 okt. 2024, 19:46Uppdaterad: 12 okt. 2024, 13:09

Klarna grundades 2005 av de tre Handels-studenterna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jakobsson. Deras affärsidé om en finansiell mellanhand som tog risken och skötte pengahanteringen i konsumentens möte med e-handlare får en flygande start och är lönsamt redan andra året. Men tidigt står det också klart att grundartion är väldigt olika sinsemellan. 

Siemiatkowski, som kommit med den ursprungliga idén och tveklöst är ledaren med stort L, är driven, kompromisslös och hungrig.

Jacobsson är den analytiske och tystlåtne med en tydlig fallenhet för numerär problemlösning.

Adalberth är entusiastisk och driven men också en tvivlare som funderar över meningen med livet och det moderna konsumtionssamhället.

Klarnas grundare
De tre grundarna: Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth. Foto: TT Nyhetsbyrån Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dödsdömt från första stund

När jag träffade och intervjuade de tre grundarna som reporter för tidningen Veckans Affärer 2012 var de noga med att profilera sig som just en trio, ett team. Men med facit i hand var deras entreprenöriella triumvirat dödsdömt från första stund.

Och skälet är enkelt.

Efter ett antal år stod det nämligen klart att varken Adalberth eller Jacobsson kunde uppvisa samma engagemang och tempo som Siemiatkowski. Det var en tävlan som redan var avgjord. Sebastian Siemiatkowski är nämligen utrustad med en arbetskapacitet och framåtanda som är helt unik.

Det är slutresultatet som räknas och han har noll överseende med medarbetare som inte levererar sitt yttersta.

Ibland har det lett till dikeskörningar och konflikter men i slutändan är det ändå Sebastian som får sin vilja igenom. Ingen angelägenhet är för stor eller för liten för hans granskande blick – han kan skälla ut medarbetare för både övergripande affärsstrategier och storleken på tumnagelbilderna inne i Klarna-appen.

Kuppförsöket lyckades inte

Hittills har Sebastian Siemiatkowski kunnat luta sig mot sin styrelseordförande, den Wales-födde Silicon Valley-legendaren Michael Moritz. Det var han som ledde Sequoias investering och hållit i ordförandeklubban sedan 2020. Men Moritz lever bokstavligen på lånad tid. Han är 70 år fyllda och har uppgivit för tidningen Forbes att han lider av en ovanlig sjukdom. Förra året lämnade han det operativa arbetet i Sequoia, men kvarstod som ordförande i Klarna.

Effekterna lät inte vänta på sig.

Sequoia-chefen Matt Miller försökte – enligt vissa källor i allians med Victor Jacobsson och Mikael Walther – vintern 2024 peta Moritz och avskeda Sebastian Siemiatkowski. Kuppförsöket lyckades inte och duon Siemiatkowski-Moritz har fortfarande ett fast grepp om rodret. Men vad händer den dag Moritz lämnar styrelsen och Sequoia ersätter honom med en representant som saknar en lång relation med Sebastian Siemiatkowski?

Första ronden i maktkampen mellan Klarnas grundare går tveklös till Sebastian. Men sista ordet är inte sagt. Situationen kan ändras snabbt när bolaget noteras på börsen i april nästa år.

Klarna
Jonas Malmborg
Jonas MalmborgEFN, Reporter och programledare[email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;