Prenumerera

Försvarsaktier rusar – här är det köpläge

Försvarsaktier slår nya börsrekord, men nya aktieägare fortsätter driva upp sektorn – där flera intressanta uppstickare är att vänta, säger två förvaltare och pekar ut sina köpfavoriter.

Anna Stjernquist
Anna StjernquistProgramledare EFN
Anders Bruzelius är förvaltare av fonden Tellus Midas. Joakim Agerback förvaltar säkerhetsfonden Finserve Global Security Fund. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: 18 feb. 2025, 17:40Uppdaterad: 19 feb. 2025, 11:53
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Försvarssektorn har börjat veckan starkt efter ytterligare uppmaningar från USA till Europa att ta tag i försvaret. Trots tvåsiffriga rus för svenska försvarskoncernen Saab och tyska sektorkollegan Rheinmetall den senaste veckan syns ännu ingen rekyl – och även om den kommer ser Anders Bruzelius, förvaltare av fonden Tellus Midas, en uppåtgående trend. 

Tyska bolaget intressant

Han pekar på den tyska underleverantören Rheinmetall som särskilt intressant, tack vare en hög vinst- och omsättningstillväxt samt ett attraktivt P/E-tal för 2026. Även italienska Leonardo och franska Thales ser lite billigare ut än sina europeiska motsvarigheter.

– Det är ju högt i ett historiskt perspektiv men jag tror att man får vänja sig vid andra multiplar på den här sektorn.

Vad är rimliga värderingar?

– P/E 25 kanske man kan betala för Rheinmetall för 2026. Det är upp 20 procent. Sedan har du det att sektorn är underägd. Jag tror att det är det som spelar väldigt stor roll just nu. Det är trångt i dörren in.

Nya ägare i kombination med ökade europeiska försvarsanslag bidrar till en långsiktig efterfrågan. Nästa fråga blir hur snabbt företagen kan möta efterfrågan och vilka rörelsemarginaler som står att finna, det vill säga hur mycket pengar som bolagen kan tjäna, säger han. 

Värderingarna rimliga

Även Joakim Agerback, som förvaltar försvars- och säkerhetsfonden Finserve, ser värderingarna som rimliga baserat på att vinster och omsättning stiger snabbt och får ned värderingar över tid.

– I vår egen portfölj av europeiska försvarsaktier uppgår det nuvarande genomsnittliga EV/EBITDA-multipeln till cirka 20,3. Enligt nuvarande estimat sjunker den till 16,2 under de kommande tolv månaderna, 14,3 om två år och 12,6 om tre år – givet dagens aktiekurser.

Som närliggande triggers trycker förvaltarna på att fredslösningar i Gaza och Ukraina kan ge en relativt kortsiktig rekyl till den senaste tidens kraftiga uppgångar.  

För den långsiktiga investeraren pekar Joakim Agerback ut stora etablerade försvarsbolag som Rheinmetall, norska Kongsberg, Leonardo och Saab som intressanta  – samtidigt som mindre uppstickare är på ingång.

– Dessa aktörer har bevisad förmåga att skala upp produktionen och möta de höga säkerhets- och kvalitetskrav som ställs i upphandlingar. Samtidigt blir marknaden för mindre aktörer och underleverantörer till de stora bolagen än mer intressant, särskilt över tid.

Bäddat för underleverantörer

– Ett konkret exempel är den koreanska koncernen Hanwha, som redan har uppmärksammats för sin förmåga att leverera moderna vapensystem på relativt kort tid. I Europa ser vi hur Saab, tack vare en bred produktportfölj och starka kundrelationer, också är väl positionerat för att möta det ökade behovet. Utöver dessa huvudleverantörer finns det även underleverantörer, till exempel svenska Mildef, som drar nytta av den ökade efterfrågan på ruggade enheter, kommunikations- och nätverkslösningar.

Anders Bruzelius anser å sin sida att Saab är lite dyrt men spår även han att investerare kommer att blicka mot underleverantörer tidigare i värdekedjan – där bland annat lastbilstillverkaren Iveco, som väntas dela upp verksamheten i en försvardel och tunga fordon, kan bli intressant.

– Det kan vara ett lite småspännande case. Jag tror att det kan handlas upp ännu mer. Även om det är en väldigt liten del av Ivecos verksamhet idag.

Vanligare med avknoppningar

Och den här typen av avknoppningar kan bli vanligare, med fler europeiska samarbeten snarare än en jättekonsolidering, säger han.

– Om man ser att detta är en del som skulle värderas mycket högre på egen hand än i gruppen så kommer man ju sannolikt att notera det eller sälja det. Det som kommer hända lite längre fram i industrin tror jag är att man kommer öka samarbetet mellan de olika försvarsbolagen, säger Anders Bruzelius.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;