Försvarsvarningen: ”Kan bli en enorm flaskhals”
Signaler om enorma försvarssatsningar i Europa har fått försvarsaktier att skjuta i höjden.
Frågan är om industrin kan växla upp i samma takt.
– Det kan bli en enorm flaskhals, säger Försvarshögskolans universitetslektor Martin Lundmark till TT.


Danmark har aviserat att de ska satsa 75 miljarder kronor på försvaret under de två kommande åren och samtidigt funderar Sverige andra länder på liknande lösningar efter USA:s besked att Europa måste ta större ansvar för sitt eget försvar.
Även om Europa inte väntas nå upp till de 5 procent av bnp som USA:s president Donald Trump förespråkat, innebär de ökade försvarsutgifterna en betydande militär upprustning. Det konstaterar Martin Lundmark, universitetslektor i försvarssystem vid Försvarshögskolan.
”En ofantlig ökning”
Han varnar samtidigt för att det kan dröja innan satsningarna syns i praktiken.
– Det uppstod en liknande situation ett tag efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Blir det lika mycket nu eller mer blir det en ofantlig ökning och en sådan ledig kapacitet finns inte i försvarsindustrin, säger Lundmark som anser att det finns värdefulla erfarenheter att dra från den pågående upprustningen.
Beslutsamhet inträdde
Ett exempel är satsningen på ammunition och granater, där EU:s åtaganden gentemot Ukraina har resulterat i en mer samordnad insats.
– Det blev flaskhalsar när det gäller vissa explosivämnen, tändhattar och mer. Men det har man fått bra snurr på nu. Det var en beslutsamhet som inträdde. Det gick snabbare att fatta beslut där man tidigare kanske hade tvekat mer. Hela försvarsområdet har blivit så oerhört prioriterat, så det är en förändring av prioritering kort sagt, säger han.
