Prenumerera

Frågan alla ställer sig – efter Warren Buffets genidrag

När börsen rusade under rekordåren 2023 och 2024 valde Warren Buffett, 94, att casha ut.
Kontantreserverna dubblades innan maktskiftet i Washington skruvade upp volatiliteten och marknadsoron till max.
Förhållanden som i ännu större utsträckning än vanligt riktar uppmärksamheten mot vad som ska bli nästa drag från “Oraklet i Omaha”.

Warren Buffet satte sig på en rekordstor kassa i perfekt tajming. Nu undrar alla: Vad är hans nästa drag? Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: Apr 15, 2025, 15:46Uppdaterad: Apr 15, 2025, 17:41
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

2024 inleddes med 189 miljarder dollar i kontanter och statsobligationer med kort löptid.
12 månader senare sitter Berkshire Hathaway på 330 miljarder i kontanter och statsobligationer med kort löptid – långt mer än det totala ägandet i börsnoterade aktier. Tajmingen framstår dryga tre månader senare som i det närmaste perfekt efter att S&P 500 nått sin senaste topp den 18 februari och därefter varit en hårsmån ifrån ett ras på 20 procent.

“Warren Buffett måste vara självbelåten just nu”, konstaterade The Economist den 10 april.

"En klippa i stormen”

Vid årsskiftet var Apple fortfarande det klart största innehavet och utgjorde dryga 20 procent av Berkshires portfölj, men har sedan slutet av 2023 skalats ned rejält tillsammans med ägandet i bland annat Bank of America. Som alltid med en ström av efterföljande rubriker.

Utöver krisande elbilstillverkaren Tesla, ner knappt 40 procent sedan årsskiftet, är det Apple som haft den minst magnifika kursutvecklingen bland Magnificent Seven-bolagen sedan Donald Trumps tullbeslut slagit hårt mot bolagets tillverkning i Kina.

Buffetts beslut att börja ta hem vinster lade också grunden för att Berkshire Hathaway, när börsen nu skakar, har kommit att bli sett som en trygg hamn för kapital, och fått aktien att vida överträffa de index som inom loppet av veckor rört sig från tjur- till björnmarknad. På ett personligt plan är Buffett själv ensam bland världens tio mest förmögna om att se sin förmögenhet växa sedan börsen vek söderut.

– Utvecklingen för Berkshire har varit en klippa i stormen som tullarna utgjort. Dagar som denna är det en skön känsla att en tredjedel av innehavet består av statsobligationer, sa Hudson Value Partners Christopher Davis till Bloomberg när Berkshire återigen gick mot strömmen på en fallande börs dagen efter att en tullmatta lades över världen under Donald Trumps “Liberation Day” den 2 april.

“Vad händer sen?”

Mindre än två veckor senare står USA och Kina på randen till ett fullskaligt handelskrig. Ett scenario Buffett uttryckte oro över när möjligheten förelåg under Trumps första mandatperiod.

– Tullar är i någon mån en krigshandling. Över tid utgör de en skatt på varor. Jag menar, det är inte tandfén som betalar dem. Och vad händer sen? Inom ekonomi måste man alltid ställa sig frågan “vad händer sen?“.

Samma fråga väntar på svar när det gäller kommande investeringar från Berkshire Hathaway. “Betta aldrig emot USA” har varit ett mantra för Buffett. Hans mest uppmärksammade affärer under de senaste månaderna har dock varit utökade innehav i fem japanska investeringskonglomerat, däribland Itochu och Marubeni. Beslutet kommenterades i det årliga brevet till Berkshire Hathaways aktieägare tidigare i år:

“Deras verksamhet är inte helt olik Berkshires egen.”

Så har Buffett agerat i kristider

Försiktig under pandemin
Berkshire Hathaway höll tillbaka med investeringar i bolag under pandemiåren 2020–2021 och avvaktade den amerikanska centralbankens agerande.
De största affärerna blev återköp av Berkshire-aktier till ett värde av 24,7 miljarder dollar 2020 och 27 miljarder året därpå.
“Vi kan inte köpa andra företag lika billigt som vårt eget. Det har vi kunnat göra med en betydande mängd pengar”, sa Buffett om beslutet.

Köpfest 2008
Under den pågående globala finanskrisen gjorde Buffett några av sina mest omtalade affärer. Bland annat gick han in med 5 miljarder dollar i krisande storbanken Goldman Sachs kort efter att konkurrenten Lehman Brothers dukat under. En lika stor investering gjordes i industrijätten General Electric.
“Köpen var inte något försök att sända en signal till omvärlden. Vi gjorde dem för att det verkade intelligent. Avsikten var att dra nytta av vad vi såg som väldigt attraktiva villkor. Men det var villkor ingen annan var villig att acceptera vid tidpunkten för att panik rådde på marknaden.”

Berkshire Hathaways portfölj*
Börsvärde: 1 128 miljarder dollar
Börsnoterat aktieinnehav: 262,7 miljarder dollar
Kontantreserv: 334,2 miljarder dollar

Största börsnoterade poster:
Apple: 22,6 %
American Express: 14,5 %
Coca-Cola: 10,9 %
Bank of America: 9,3 %
Chevron: 6,1 %
*1 januari 2025 enligt CNBC

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;