Prenumerera

Från anarkist till toppdiplomat

Hon har gått från hacker och anarkist till digitalminister – och nu cyberambassadör. EFN har träffat Audrey Tang, som ska inspirera omvärlden att förbättra sina demokratier med digitaliseringens hjälp – precis som Taiwan har gjort.

Anders Frick
Anders FrickRedaktör och reporter EFN
”Gråzonsaktiviteter inriktade på att förstöra kritisk infrastruktur, som kabelklippning, är oroande men hanterbara med rätt begränsningsstrategier”, säger Audrey Tang, Taiwans digitaliseringsambassadör och tidigare digitaliseringsminister, till EFN Finansmagasinet.
Taiwans cyberambassadör Audrey Tang ska inspirera omvärlden att förbättra sina demokratier med digitaliseringens hjälp. Foto: Anders Frick
Publicerad: 8 feb. 2025, 14:16Uppdaterad: 8 feb. 2025, 14:16
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Se TV-inslaget i EFN Ekonomikanalen här:

Taiwan är en ung demokrati. Det första direkta presidentvalet genomfördes 1996, och sedan dess har Taiwan etablerat sig som en av Asiens mest stabila och livskraftiga demokratier med regelbundna val och en fri press.

Men för tio år sedan skakade det till, och den så kallade solrosrörelsen uppstod. Det var en studentledd proteströrelse som uppstod som en reaktion mot CSSTA - ett handelsavtal mellan Taiwan och Kina som demonstranterna menade skulle ge Kina för stort ekonomiskt och politiskt inflytande över Taiwan.

Digitala verktyg gav ökad transparens

Audrey Tang var en av de aktivister som hjälpte till att bygga digitala verktyg för att stötta demonstranterna och öka transparensen kring protesterna. Hon såg bland annat till att livesända ockupationen av Taiwans parlament så att hela världen kunde följa protesterna i realtid.

Hon, och andra aktivister som vurmade för öppen källkod, utvecklade verktyg för att analysera och presentera CSSTA-avtalet. Dessutom skapade de en öppen plattform för diskussioner där allmänheten kunde delta i debatten kring det.

Utsågs till Taiwans första digitalminister

Den taiwanesiska regeringen, som då leddes av presidenten Ma Ying-jeou från nationalistpartiet Kuomintang, mötte hård kritik för sitt sätt att hantera situationen. Händelserna stärkte den allmänna opinionen mot att upprätta närmare band med Kina och bidrog till att det andra stora partiet, Demokratiska framstegspartiet DPP, vann valet 2016, vilket ledde till att Tsai Ing-wen blev president. Hon utsåg då Audrey Tang till Taiwans första digitalminister, och i den rollen har Tang fortsatt att driva frågor om öppenhet, digital inkludering och e-demokrati.

– I början var tilliten mellan regeringen och vanligt folk väldigt låg. Mätningar visade att tilliten var under 10 procent, och mitt huvudsakliga jobb som digitalminister var att höja nivån av tillit. Istället för att polarisera samhället så ville vi förbättra det. Och framåt år 2020 så visade mätningar att tillitsnivån var över 70 procent, säger Audrey Tang till EFN Finansmagasinet.

Tang Kuang-hua och Audrey Tang i Tamsui
Tamsui har kulturhistoriska anor
Audrey Tang intill parkerade Youbike - ett populärt system för hyrcyklar
Utsikt över Tamsui River

Vi möter henne i Tamsui i norra Taiwan, på i ett ställe som är en kulturhistorisk plats med minnen från olika perioder som kraftigt påverkade ”Ilha Formosa”, som portugiserna kallade ön; Från Qing-dynastin, från den japanska koloniala perioden, från tiden då Republiken Kina etablerade sig – och från det moderna Taiwan.

Audrey Tang föddes som en man, men beskriver sig idag som icke-binär. Hon berättar att stället som vi idag befinner oss på är hem för solidaritet, ekonomi, samhällskollegi och lokala aktivister. Dagen till ära har hon även sin pappa med sig. Han heter Tang Kuang-hua och är tidigare journalist – och nyfiken på EFN.

Litar inte på auktoriteter

– Det främsta jag har lärt mig från min pappa sedan jag var väldigt ung är att aldrig fullt lita på någon auktoritet, inklusive honom. Han använder den sokratiska metoden, och han har aldrig indoktrinerat mig, säger Audrey Tang och skrattar.

Den sokratiska metoden, även känd som sokratisk debatt, är en samarbetsvillig form av argumenterande dialog mellan individer. Den handlar om att ställa frågor och söka svar på dessa för att därmed stimulera kritiskt tänkande och genomarbeta idéer och bakomliggande föreställningar.

Audrey Tang förklarar också att hon tidigt lärde sig att verkligheten inte enbart består av enkla fakta, utan att det handlar om att hitta och bygga verkligheten, genom en process eller som en resa.

Audrey Tang är "Team Taiwan", men ogillar landsgränser
Cyberambassadör Tang intill tunnelbanestationen i Tamsui
Audrey Tang med sin far, Tang Kuang-hua
Vy i Tamsui mot den kilometerlånga bro som håller på att byggas över floden

Numera har hon lämnat rollen som digitalminister och bär istället titeln Ambassador-at-Large for Digital Affairs, alltså diplomatiskt sändebud med fokus på digitalisering. Kort sagt: Cyberambassadör. Inom ramen för den rollen åker hon runt jorden för att inspirera och hjälpa andra länder att stärka sin demokrati med hjälp av digitalisering.

– I Taiwan har vi idén att bredband är en mänsklig rättighet. Så exempelvis på Yushan, Taiwans högsta berg som är nära 4 000 meter högt, eller på öar långt bort från Taiwans fastland, så kan man ha obegränsad uppkoppling via mobilen för en spottstyver, säger Audrey Tang.

Läs och se även:

Anders Frick
Anders FrickEFN, Redaktör och reporter [email protected]
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;