Fyrenius: Finns ett enkelt sätt att köpa ett Nobelpris

”Allt har ett pris. Hur mycket skulle göra det omöjliga möjligt?”. Representanten för, låt oss kalla det, landet i öster hade förstås mycket väl förstått orden från den höge Nobelföreträdaren, men var fortsatt säker på att uppdraget var görbart.

Mattias Fyrenius
Mattias FyreniusKrönikör EFN
Puffbild Mattias Fyrenius krönika om Nobelpriset.
Att sälja Nobelpris har blivit big business, skriver Mattias Fyrenius.
Publicerad: 7 okt. 2024, 11:54Uppdaterad: 7 okt. 2024, 14:43

 

Ett Nobelpris skulle ordnas till landets stora stjärna och det fick kosta vad det kosta ville. ’Nobel-företrädaren som förklarade att det var omöjligt att köpa sig ett pris spelade naturligtvis bara sin roll, men skulle snart mjukna’, tänkte den utsände representanten. Det var ju otänkbart att ett pris som utsågs av lätt obskyra kommittéer i länder långt uppe i norra Europa inte skulle gå att muta sig till.

Efter alla bisarra turer i Svenska Akademien känns det inte lika självklart att säga det, men med många år i Nobelstiftelsens tjänst bakom mig vågar jag ändå utan darr på rösten säga: Ett Nobelpris går inte att köpa. Åtminstone inte genom direkt bestickning.

Ett Nobelpris genererar ett enormt värde till den som får det och till det universitet, organisation eller förlag som pristagaren är knuten till. Att det därför läggs stora resurser på att bättra på oddsen är därför inte konstigt. Prissumman, numera elva miljoner svenska kronor (att delas mellan flera pristagare av samma pris), är det lilla i sammanhanget. För att inte säga marginella. Universiteten har lättare att få toppstudenter och donationer. Forskningsintensiva storföretag slåss om att ha Nobelpristagare i sina advisory boards och styrelser. Som pristagare behöver du inte längre direkt kämpa för att behålla din professur och dina talararvoden ökar med minst 10x. Är du som pristagare knuten till UC Berkeley, USA, är du t.o.m. garanterad en egen parkeringsplats på bästa plats utanför det prestigefyllda universitetet.  En författare som får ett Nobelpris kan räkna med en enorm försäljningsboost världen över. Bara i Sverige räknar förlagen ofta med att sälja böcker för ytterligare minst tio miljoner kronor av en Nobelpristagare (Tomas Tranströmer lär vara den som sålt bäst i Sverige efter att priset tillkännagavs 2011). Och på den geopolitiska scenen pågår en ständig kamp mellan länder för att genom Nobelprisets aura visa att de såväl bedriver framgångsrik forskning som ett tecken på att landet är ett framtidsland. I Sydkorea har det till exempel lagts enorma resurser på att få fram landets första pristagare i vetenskap, hittills utan framgång. Så den namnlösa gata i Seoul som regeringen bestämt ska namnges efter landets första pristagare inom det vetenskapliga området, förvillar fortfarande stadens många taxichaufförer.

Den mytomspunna urvalsprocessen lär ingen någonsin fullt ut få insikt i, men det vanligaste (och tråkigaste) svaret Nobelpamparna ger, om något, på frågan om vad man ska göra för att få ett av de vetenskapliga Nobelpriserna är att långsiktigt satsa på så kallad grundforskning. Att titta på hur mycket ett land lägger på Forskning&Utveckling i relation till sitt BNP är ingen dum indikator kopplat till framtida Nobelpris. Högst andel lägger Israel, Taiwan, Sydkorea och USA. Sen är det nog inte fel för hugade kandidater att visa upp sig i Stockholm, där de vetenskapliga nobelkommittéerna har sina säten. Att världens ledande forskare oproportionerligt ofta är i Stockholm för föreläsningar kanske inte enbart handlar om det fina februarivädret eller trevliga gästforskarbostäder.

Nobelpris som sålts för mest pengar

1. 1 074 495 000 SEK
Pristagare: Dmitry Muratov
Kategori och år: Fred, 2021
Auktionshus: Heritage Auctions

2. 49 338 090 SEK
Pristagare: James Watson
Kategori och år: Fysiologi eller Medicin, 1962
Auktionshus: Christie’s

3. 23 546 285 SEK
Pristagare: Francis Crick
Kategori och år: Fysiologi eller Medicin, 1962
Auktionshus: Heritage Auctions

4. 16 300 500 SEK
Pristagare: Friedrich Hayek
Kategori och år: Ekonomi, 1974
Auktionshus: Sotheby’s

5. 10 119 750 SEK
Pristagare: Richard Feynman
Kategori och år: Fysik, 1965
Auktionshus: Sotheby’s

6. 10 119 750 SEK
Pristagare: John Forbes Nash Jr.
Kategori och år: Ekonomi, 1994
Auktionshus: Christie’s

7. 8 250 150 SEK
Pristagare: Alan Hodgkin
Kategori och år: Fysiologi eller Medicin, 1963
Auktionshus: Nate D. Sanders Auctions

8. 7 935 050 SEK
Pristagare: Leon Lederman
Kategori och år: Fysik, 1988
Auktionshus: Nate D. Sanders Auctions

9. 6 898 050 SEK
Pristagare: Kary Mullis
Kategori och år: Kemi, 1993
Auktionshus: Bonhams

10. 6 482 250 SEK
Pristagare: Murray Gell-Mann
Kategori och år: Fysik, 1969
Auktionshus: Sotheby’s

Källa: https://www.collectorsweekly.com/articles/nobel-prize-medal-history-specifics-and-auction-records/

Men det finns ett enkelt sätt att köpa ett Nobelpris. Köp en äkta medalj (präglade i 18k guld och förgyllda med 24k guld). På senare år har andrahandsmarknaden varit intensiv. Det som initialt sågs på som något fult och möjligen kunde ursäktas med att pristagaren eller hens familj behövde pengar till sjukvård etcetera, har på senare tid blivit big business. När Francis Cricks (klassiskt pris i medicin 1962 för upptäckter kopplade till DNA) medalj såldes för närmare $ 2,3 miljoner på en auktion 2013 öppnades många (giriga) ögon och det blev en strid ström av medaljer som auktionerades ut. Nobelstiftelsen gick så långt att de utredde om det var möjligt att förhindra dessa auktioner, men insåg att jurisdiktionen var snårig. 2022 sattes ett svårslaget rekord när medaljen som tilldelats Dmitrij Muratov, fredspriset 2021, för hans insatser för att skydda yttrandefrihet (som redaktör för Novaja Gazeta) såldes för hisnande $103,5 miljoner till en okänd köpare. Pengar som redan på förhand vara sagda att doneras till UNICEF med tanke på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

När veckan är över har ytterligare 66 miljoner av Alfred Nobels arv och Riksbankens pengar (de sistnämnda bekostar priset i Ekonomi till Alfred Nobels minne) hittat nya ägare i form av nya Nobelpristagare. Värden för betydligt mer än så har skapats. ”Price is what you pay, value is what you get”, som Warren Buffett brukar säga.

Nobel

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;