Prenumerera

Gaspriserna stiger efter att det ryska flödet strypts

De europeiska gaspriserna stiger efter att det ryska gasflödet via Ukraina strypts.
Även den utbredda vinterkylan sägs spela en roll.
Analyshuset Capital Economics bedömer att prisökningen endast kommer att ha en marginell påverkan på inflationspressen i euroområdet.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
De europeiska gaspriserna stiger. Foto: Shutterstock
Publicerad: Jan 2, 2025, 13:04Uppdaterad: Jan 2, 2025, 14:30
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Det var klockan 06 på nyårsdagens morgon som den ryska energijätten Gazproms leverans av fossilgas till Europa via Ukraina ströps efter att ett femårigt avtal upphört.

Nu rapporterar TT att priserna för fossil gas stiger med drygt 4 procent under torsdagen, till den högsta nivån sedan oktober 2023.

Prisökningen sägs dock inte enbart bero på den uteblivna leveransen av rysk gas, även en utbredd vinterkyla sägs förklara uppgången.

Någon akut gasbrist är det emellertid inte då uppvärmningssäsongen inleddes med välfyllda lager. Dessutom förväntas import av gas från andra länder än Ryssland kunna kompensera en del av bortfallet.

I en kommentar förutspår analyshuset Capital Economics att naturgaspriserna i EU kommer att minska betydligt framöver, då produktionen ökar och förhållandena på den globala LNG-marknaden förbättras. TTF-priserna förväntas falla till 40 euro per megawattimme i slutet av 2025 och sjunka ytterligare under 2026. Dock kvarstår kortsiktiga risker för prisuppgångar.

Den senaste prisökningen på naturgas bedöms endast ha en marginell påverkan på inflationspressen i euroområdet och väntas inte skapa oro för ECB.

”Men höga energipriser kommer att behålla trycket på den redan problemtyngda industrisektorn”, skriver Capital Economics.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reportergustav.tagtstrom@efn.se
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;