Grönsakerna rusar: ”Det är extra oroande”
De främsta anledningarna till den ökade inflationstakten:
Höjda hyror, dyrare restaurangbesök – och en kraftig prisökning på grönsaker.



Det är framför allt priserna på slanggurka, blomkål och småcitrus som skjutit i höjden. Värst i klassen är gurkan som sett en prisökning på 29,62 procent från december till januari, men även blomkål (+25,36) och små citrusfrukter (+19,31) står ut i SCB:s sammanställning. Tomater, purjolök och paprika blivit drygt 10 procent dyrare.
– Gurka har stigit rejält i pris i början av året med en uppgång på nästan 30 procent jämfört med december, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Jämfört med priserna för ett år sedan ser bilden dock annorlunda ut för vissa grönsaker.
– Priset på purjolök har till exempel sjunkit med drygt 32 procent jämfört med januari i fjol, säger Neander.
Nordnets sparekonom Frida Bratt anser att utvecklingen är oroande.
– Inflationssmällen bekräftades, och jag tycker det är extra oroande att det är stigande livsmedelspriser som bidrar till inflationsuppgången, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:
– Just höga livsmedelspriser slår extra hårt mot låginkomsttagare, som behöver lägga en större andel av sin disponibla inkomst på just mat, men märks i plånboken även hos hushåll även med högre inkomst.
