Grönsaksrusningen: ”Siffran svänger alltid”
Flera grönsakspriser rusade under januari månad.
Enligt Matpriskollens vd Ulf Mazur är det ingen anledning till oro.
– Jag brukar nästan exkludera grönsaker när jag gör mina undersökningar eftersom den siffran alltid svänger, säger han.


Enligt SCB:s konsumentprisindex steg priserna på flera grönsaker under januari. Gurka blev nästan 30 procent dyrare, samtidigt som blomkål, småcitrus och tomater såg betydande prisökningar.
Något som lett till en del oro.
Matpriskollens vd Ulf Mazur tycker emellertid att man inte ska dra för stora växlar när det kommer till grönsakspriser.
– Blomkål, gurka och cocktailtomater gick upp, ja visst. Vissa delar är av det där är kampanjeffekter och vissa delar handlar om säsong. Det är bara att vänta in gurkorna, det kommer att vara halva priset om ett par månader, säger han och fortsätter:
– Grönsaker är luriga, speciellt om man jämför med föregående månad. De går ur och i säsong hela tiden. Cocktailtomater gick till exempel upp från 17-18 kronor till 25 spänn, men det brukar de alltid göra i januari. Det är inget konstigt, säger han.
”Utbud och efterfrågan”
Att gurkan blivit så dyr är mer en tillfällighet.
– Vissa av de här grönsakerna brukar det vara rätt mycket aktivitet kring runt julen. Har man ett billigt pris på gurka då så drar det ju folk, säger Mazur.
Skördarna är en annan faktor.
– Om skördarna blir bra, som det var förra vintern, så trycker det ner priserna också. Det är verkligen utbud och efterfrågan på grönsaker.
Mazurs råd är att man alltid ska handla grönsaker till ett rabatterat pris eller låta bli.
– Grönsaker ska man inte handla till ordinarie pris. Det är en stor lockvara med höga marginaler, därför så kampanjar butikerna dem till väldigt låga priser. Det gäller att köpa grönsaker i säsong och när det är kampanjer, då håller man nere sina grönsakskostnader rejält.
