Gunnar Lindstedt: ”Bedrövligt att Jisander kan fortsätta”
Thomas Jisander är en av huvudmännen bakom Trustorhärvan på 1990-talet, ett av Sveriges största ekobrott.
Nu pekar Uppdrag granskning ut honom som kopplad till en kontroversiell svensk nätbank tillsammans med flera andra som dömts för brott.
– Det är bedrövligt att Jisander kan fortsätta, han bör ägna sig åt annat än bankverksamhet, säger Gunnar Lindstedt, journalisten som avslöjade Trustorskandalen.


Trustorhärvan är en jätteskandal som avslöjades 1997. Investmentbolaget Trustor AB hade företagsplundrats av fem personer som svindlade till sig 600 miljoner kronor av vilka större delen senare betalades tillbaka.
Kusinerna Thomas Jisander och Joachim Posener pekades ut som huvudmän bakom kuppen. Jisander dömdes för sin inblandning i Trustor och senare för ekobrott i en annan härva, medan Posener har lyckats hålla sig undan i snart 30 år.
SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjar nu kopplingar mellan Jisander och nätbanken Intergiro, som misstänks ha tvättat runt 20 miljoner kronor åt bedragare. Jisander förnekar att han har något med banken att göra och UG har inte hittat några officiella dokument som bevisar en anknytning, men rapporterar att han dykt upp i kulisserna kring Intergiro.
– Det är bedrövligt att Jisander kan fortsätta. Han har vandrat ut och in i rättsapparaten. Det är bedrövligt att Finansinspektionen inte har bättre koll, säger journalisten och författaren Gunnar Lindstedt, som fick Stora journalistpriset 1998 för sina artiklar i Svenska Dagbladet som avslöjade Trustorhärvan.
– Han bör ägna sig åt annat än bankverksamhet. Det är inte lämpligt att han tar hand om andras pengar, säger han.
Ekobrottslingar bakom svensk bank
• SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjar att kända ekobrottslingar kopplas till svenska nätbanken Intergiro, bland dem namn från Trustorhärvan och ”Pokerligan”.
• Nätbanken misstänks för att ha tvättat pengar åt bedragare, enligt UG.
• Flera nyckelpersoner bakom banken är dömda för brott som grovt bokföringsbrott, grovt vapenbrott och grovt skattebrott.
• Men ingen av dem har granskats av Finansinspektionen eftersom alla äger mindre än tio procent av banken.
Thomas Jisander dömdes 2009 efter många turer till ett och ett halvt års fängelse för sin inblandning i Trustorhärvan. 2019 dömdes han till 4 år och 9 månaders fängelse för bland annat försök till grovt bedrägeri i en annan ekobrottshärva. Samma år dömdes hans partner i nätbanken Worldclearing, Jörgen Peterson, till tio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott, bland annat för bluffakturor i stor skala, enligt UG.
Worldclearing gick senare upp i Intergiro, den bank som nu misstänks för penningtvätt.
”Jisander var ansiktet utåt”
Gunnar Lindstedt beskriver Joachim Posener som ”hjärnan” bakom Trustoraffären där de inblandade köpte bolaget för dess egna pengar, något som är olagligt. Han säger att Jisander var ansiktet utåt.
– Jisander kunde snacka och var ansiktet utåt. Han agerade mot finansmarknaden. Posener var villkorligt frigiven efter tidigare brott och, hade näringsförbud, så han kunde inte göra det, säger Lindstedt.
Han förklarar att Jisander var känd för att festa och sätta sprätt på pengar. Och att han uppmärksammades bland annat för festande på Franska Rivieran.
– Posener var inte glad över festandet i Saint Tropez. Det drog uppmärksamheten till sig. Det publicerades i magasinet Paris Match som hörde talas om galna svenskar, säger Gunnar Lindstedt.
– Det ledde till att vi fick koll på dem. En kollega åkte ned och gjorde intervjuer. Jag hade varit dem på spåren tidigare, säger han.
Journalisten: Tiotals miljoner återfanns aldrig
Lindstedt säger att han först blev misstänksam när han skulle intervjua den brittiske adelsmannen lord Moyne som tillhör den förmögna brittiska släkten Guinness. Posener och Jisander använde honom i Trustoraffären för att ge sken av att en mycket rik person stod bakom dem. Han var den som formellt köpte företaget. Men i själva verket var lord Moyne utfattig, enligt Lindstedt.
Lindstedt säger att ”några tiotals miljoner kronor” – av de ursprungligen 600 miljoner kronor som togs ut ur Fortum – aldrig återfanns.
Han påpekar att Jisander var den ende som dömdes för sin inblandning.
Två nya filmer om Trustorhärvan är på gång. En dramaserie i TV4 och en dokumentär på Netflix, i vilken Joachim Posener ger en intervju för första gången sedan 2004 då han intervjuades i TV3. Gunnar Lindstedt säger att han har medverkat i Netflixproduktionen och att också TV4 kontaktat honom.
Hans bok ”Svindlande affärer: historien om Trustor” kom ut år 2000 och en ny upplaga planeras i samband med filmerna.
Följ taggar
