Prenumerera

Handelskriget och Trump-tullarna: Detta har hänt

Under helgen införde Donald Trump och USA handelstullar mot grannländer och Kina.
Kanada svarade direkt och Mexiko och Kina lär göra detsamma.
Här är allt som hänt – och vilka reaktioner som kommit.

Ludvig Strand
Ludvig StrandWebbredaktör EFN
Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Mexikos president Claudia Sheinbaum. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 2 feb. 2025, 15:23Uppdaterad: 2 feb. 2025, 16:33
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Så gör USA

Under lördagen undertecknade USA:s president Donald Trump en order om nya tullar på importerade varor från Kanada, Mexiko och Kina. Beslutet innebär en avgift på 25 procent på varor från Kanada och Mexiko och 10 procent på kinesiska varor. Energiimporter från Kanada får dock en lägre tullsats på 10 procent. I beslutet finns också klausuler om att tullarna ökar om de tre länderna svarar med motåtgärder – vilket verkar hända.

Så svarar länderna

Kanada gav besked direkt. Premiärminister Justin Trudeau kallade till en presskonferens natten till söndag där han meddelade att Kanada inför 25-procentiga tullar på amerikanska varor till ett värde av motsvarande 155 miljarder dollar, med start på tisdag.

Mexikos president Claudia Sheinbaum meddelade i ett inlägg på X att hon bett sin finansminister att svara med egna tullar och andra åtgärder mot USA.

Kina är inte lika tydliga. Deras handelsdepartement har meddelat att de "starkt motsätter sig" USA:s beslut om tullar, och kommer att möta det med "motsvarande motåtgärder", men exakt vad det innebär är ännu oklart. De har dock varit i kontakt med Världshandelsorganisationen (WTO).

Det har Trump sagt om EU

När Trump fick frågan om eventuella tullar riktade mot europeiskt håll Trump svarade han:

– Kommer jag att införa tullar på Europeiska unionen? Vill du ha ett ärligt svar eller ska jag ge dig ett politiskt svar? Absolut. Europeiska unionen har behandlat oss så förskräckligt.

Tidigare har Trump sagt att att EU-länderna inte köper det de borde från USA och att de köper för lite – därför har USA ett handelsunderskott med EU.

En talesperson från EU-kommissionen varnar för att man kommer slå tillbaka kraftfullt om Donald Trump inför tullar mot unionen, enligt AFP. Tysklands finansminister Jörg Kukies manar dock till lugn, skriver Bloomberg.

– Man bör inte agera i panik på det första beskedet, utan snarare se det som början på en förhandling inte slutet.

Reaktioner från experter

Kanadas motreaktion kan bli en vägvisare för hur EU ska tackla frågan framöver, säger Carnegies omvärldsstrateg Henrik von Sydow. Bilden i Europa har varit att man kan hitta en överenskommelse men nu kan unionen stå inför ett vägskäl. Men han säger att stora svenska börsbolag är relativt vana att hantera handelsfriktion. Swedbanks chefsekonom Mattias Persson är inte heller speciellt oroad för svenska bolag.

– Våra bedömingar är att så länge inte tullarna blir otroligt höga så borde det ha liten effekt på svensk ekonomi.

Börsoro

Henrik von Sydow varnar för börsfall som en konsekvens av tullarna, eftersom det fanns konsensus på Wall Street och i Washington om att tullhoten var just hot, och inte skulle bli verklighet. Mattias Persson instämmer.

– Det här var inte inprisat i marknaden. Hela den globala handeln kommer få sig en törn, säger Persson.

Samtidigt finns det experter som fortfarande menar att Trumps uttalanden kan vara en förhandlingstaktik.

– Om det sker en fördröjning kan det tolkas som ett tecken på att förhandlingar pågår, sa Rick Meckler på holdingbolaget Cherry Lane till nyhetsbyrån Reuters.

Och oberoende ekonomen Claes Hemberg sa, till Expressen, att Trump inte vill anklagas för att vara den som sänker börsen och kanske därför backar självmant om det blir alltför oroligt på börsen.

– Marknaden kan bli den som snabbast dömer honom. 

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;