Här är de största förlorarna på tullarna
Världens börser rasar efter att Trumps tullar skakar om världshandeln i grunden. Finns det bara förlorare?

Trumps tullbesked skakar om världens börser. De stora tullarna mot de asiatiska länderna sätter rejäl press på importerande bolag där amerikanska konfektionsbolag som Lululemon och Nike båda faller kraftigt i förhandeln. Lågpriskedjorna Walmart och Costco som också importerar mycket från Asien faller även de. Apple handlas ned givet att en stor del av produktionen sker i Kina som nu måste nu brottas med 54 procents importtullar. Gårdagens besked om nya tullsatser verkar nämligen adderas till tidigare nivåer där Kinatullen redan före gårdagen höjts till 20 procent.
Biltillverkare utanför USA kommer också ta en smäll då 25 procent alltså adderas till den gamla tullen på 2,5 procent. Därtill så ska helt amerikanska producenters bilar subventioneras med ränteavdrag på finansieringen för konsumenten. Hur det sedan blir med tullar på bildelar återstår att se.
Börsindex, råvaror och räntor faller överlag samt den amerikanska dollarn.
Slutsatserna man kan dra nu
Nu ska världens länder svara, något som USA menar inte kommer tolereras utan ytterligare upptrappning. Osäkerheten för konsekvenserna och tänkbara utfall är mycket stor. Generellt är världsekonomin som helhet förlorare. Det enda vi med säkerhet vet är att vi inget vet.
Men från det som framkommit skulle jag för stunden dra följande slutsatser:
• Direkta förlorare är amerikanska importerande bolag och den amerikanska konsumenten. De ökade kostnaderna bör ge avtryck i en lägre efterfrågan på importerade varor i USA vilket då kan leda till lägre priser för resten av världen. Den effekten förstärks om dollarn fortsätter försvagas och fraktpriser då också kommer ned. Det här är goda nyheter för de europeiska importerande bolagen med inhemsk försäljning. I den kategorin hittar vi exempelvis lågpriskedjorna Europris, Rusta och Tokmanni. Dessa bolagen är heller inte sårbara för en sämre konjunktur.
• Exporterande bolag till USA är sannolikt de stora förlorarna där den tyska bilindustrin är uppenbar. Men bilindustrins kräftgång drar också med sig en rad underleverantörer och även våra svenska verkstadsbolag tar stryk. Dessa har i regel också en stor del av försäljningen i dollar vilket ytterligare hämmar vinsten. Bolag med export till USA men med tillverkning utanför Asien är förvisso relativvinnare kontra de som har direkt export från Asien. Här är dock frågan om det inte kommer att finnas möjligheter att kringgå den frågan. Bolag med stor europeisk exponering och tuffa amerikanska konkurrenter kan också bli relativa vinnare om EU kontrar med tullar, men det återstår att se.
• Läkemedel verkar undantas och är fortsatt en pålitlig defensiv sektor. Så också kritiska mineraler och halvledare, men på den fronten är jag inte övertygad om att undantagen består om det inte ligger i USA:s intresse framöver.
Som investerare gäller det att hålla huvudet kallt när det stormar på börsen. Dagar som dessa handlas det mesta ned och de bästa köplägena på börsen uppstår då allt handlas ned. Idag gillar jag Europris om jag ska lyfta fram en enskild aktie.