Prenumerera

Hårdare krav på kryptoaktörer – FI kan förbjuda handel

En ny EU-förordning träder i kraft den 30 december i år.
Den gör att Finansinspektionen kan ställa betydligt högre krav på svenska kryptoaktörer, som också behöver ansöka om tillstånd.
Sköter sig inte aktörerna kan FI återta tillståndet och som sista åtgärd förbjuda handeln av en specifik kryptovaluta.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonRedaktionschef
Från och med den 30 december i år blir det hårdare krav på svensk kryptoaktörer. Foto: Shutterstock
Publicerad: 5 dec. 2024, 09:14Uppdaterad: 5 dec. 2024, 09:14
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Det är den 30 december i år som EU-förordningen Markets in crypto-assets (Mica) träder i kraft.

Tanken med förordningen är att täppa till de regulatoriska hål som funnits på kryptomarknaden; genom regler som ska ge ökat skydd för konsumenter och minska riskerna för finansiell instabilitet.

Hårdare krav på kryptoaktörer

Förordningen innebär att Finansinspektionen från och med slutet på 2024 kan ställa mycket hårdare krav på svenska kryptoaktörer. Aktörerna måste också ansöka om tillstånd hos FI för att få driva handel med kryptovalutor.

– Det är utgivare av kryptotillgångar, inklusive stablecoins och de som tillhandahåller kryptotjänster. Som växlingstjänster, kryptobörser och rådgivning, säger Charlotte Fried, FI:s enhetschef för betalanalys och policy, till SvD.

Tidningen skriver att en del aktörer, som kryptobörserna Btcx, Safello och Binance redan är registrerade hos Fi i dag, men har inget tillstånd. För dem gäller en övergångsperiod på nio månader innan de nya kraven måste följas. Men för alla som inte är registrerade hos FI krävs en ansökan direkt. Totalt väntas cirka tio företag söka de nya tillstånden.

Kan förbjuda handel i yttersta fallet

Om aktörerna inte sköter sig kan FI utfärda sanktioner eller ta tillbaka tillståndet. Fi kan också förbjuda handel av en specifik kryptovaluta.

– Ja, men det är i yttersta fallet. Om vi bedömer att det skulle finnas ett allvarligt hot mot konsumentskyddet i Sverige, eller den finansiella stabiliteten, säger Charlotte Fried till SvD.

– Vi har också möjlighet att göra produktingripande under Mica, där vi kan gå in och i praktiken förbjuda vissa fenomen på marknaden, begränsa försäljning, och ändra marknadsföring.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;