Hemliga chatten: Vita husets oro för ekonomin
Det som började som en sluten diskussion om en militärinsats i Jemen urartade i ett säkerhetspolitiskt haveri – efter att Vita huset av misstag bjudit in The Atlantics chefredaktör Jeffrey Goldberg till sin hemliga krigschatt på appen Signal.
Förutom känsliga uppgifter blottlade konversationen något annat: en anmärkningsvärd osäkerhet kring USA:s ekonomiska läge – och ett påtagligt förakt mot Europa.


I gruppen fanns 18 av de tyngsta namnen i Trumpadministrationen – däribland vicepresidenten JD Vance, försvarsministern Pete Hegseth och CIA-chefen John Ratcliffe – samlade för att diskutera en nära förestående attack mot Huthirebellerna. Men när säkerhetsrådgivaren Mike Waltz av misstag lade till The Atlantics Jeffrey Goldberg i chatten fick journalisten full insyn i samtalen.
Utöver de säkerhetsmässiga övertrampen avslöjade chatten både en djup ovisshet kring vart den amerikanska ekonomin är på väg – och en hård, nedlåtande ton gentemot Europas roll i krisen.
Ekonomisk oro
Vicepresidenten JD Vance uttryckte skepsis mot ett ingripande i Jemen, med argumentet att bara 3 procent av USA:s handel går genom Suezkanalen – jämfört med 40 procent av Europas. Han varnade också för risken för stigande oljepriser och bredare ekonomiska konsekvenser.
– Det finns en verklig risk att vi inte förstår vad detta betyder för ekonomin. Jag är beredd att följa teamets linje, men det finns starka skäl att vänta en månad och se vart det här tar vägen, skrev han.
Pete Hegseth höll med – och pekade på att det ekonomiska läget, liksom utvecklingen i Ukraina och Gaza, var svårt att förutse. Trots det lutade han åt att genomföra attacken.
– VP: Jag förstår dina farhågor – och stöttar fullt ut att du tar upp dem med presidenten. Det är viktiga överväganden, även om mycket är svårt att förutse (ekonomin, Ukraina, Gaza osv). Jag tror kommunikationen blir svår oavsett – ingen vet vilka huthierna är – därför måste vi fokusera på: 1) Biden misslyckades & 2) Iran finansierar, skrev Hegseth.
”Jag delar din avsky för Europas snyltande”
Därefter fortsätter Vance och Hegseth med att uttrycka sitt tydliga missnöje med Europas beroende av amerikansk militär närvaro.
– Om du tycker att vi ska köra, så gör vi det. Jag bara hatar att vi än en gång ska rädda Europa, skrev Vance.
– Jag delar din avsky för Europas snyltande. Det är patetiskt, svarade Hegseth.
Både demokrater och republikaner i kongressen kräver nu en granskning av säkerhetshaveriet.
– Militära operationer måste handskas med yttersta diskretion, med godkända, säkra kommunikationslinjer eftersom det gäller amerikanska liv. Vårdslösheten som Trumps regering visat är chockerande och farlig, säger senator Jack Reed till Washington Post.
