Prenumerera
Krönika

Henrik Mitelman: Bejaka de goda tiderna – skål!

Börsen tuffar på och många deppar. Sällan har ett rally upplevts mer glädjelöst. Det är hög tid för pessimisterna att kasta in handduken och njuta så länge det varar.

Henrik Mitelman

Henrik Mitelman

Publicerad: 6 okt. 2024, 08:49Uppdaterad: 9 okt. 2024, 07:22
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

I EFN:s Börslunch intervjuas förvaltare och analytiker. Många lägger pannan i djupa veck och talar om utmanande tider. Samtidigt stiger börserna. Häromdagen var det dags för ett nytt all time-high när aggressiva köpare dominerade.

Båda har rätt på sitt sätt.

Något vidare drag i konjunkturen är det inte:

 • Hushållen lider fortfarande av de lite för höga räntorna, inte minst i USA. Inflationen, alltså den årliga prisökningstakten, har visserligen fallit över hela världen, men det betyder ju inte att konsumentpriserna sjunker. De bara ökar i minskad takt.

 • Industrin påverkas av den trista situationen för fordonsindustrin som lägger sordin på alltför många företag. EFN-kollegerna har pedagogiskt i TV visat konsekvenserna för Northvolt. Det finns flera offer och det kommer dessvärre mera. I veckan besökte jag en underleverantör i Litauen. Det kommer inte som en överraskning att orderingången är svagare än för ett år sedan, även om just det företaget så klart inte säger något om kvartal 3 innan rapporten har presenterats.

 • Som lök på laxen har vi alla geopolitiska problem med allt från tragedierna i Mellanöstern och Ukraina, till de mer subtila hoten lite varstans. Man vill bara dra täcket över sig och vakna upp till en bättre morgondag.

Samtidigt är börsen framåtblickande och tiden där framme är ljusare än just denna höstdag: 

  1. Räntesänkningarna gör jobbet. En känd devis i finansbranschen är att man aldrig ska gå emot centralbankernas intentioner, och dessa är sällsynt tydliga. De tre tungviktarna - USA:s Federal Reserve, People’s Bank of China och den Europeiska centralbanken - sänker alla räntor och säkerställer på andra sätt att lån ska bli både billigare och mer lättillgängliga. Ju billigare pengar, desto dyrare ska allt annat bli, som aktier, konst, bostäder eller vad det nu kan vara.

  2. Industriföretagen, och inte minst fordonsindustrin med sina hårt prövade underleverantörer, är mästare på att hantera lite sämre drag under galoscherna. Det är ”just in time-leveranser” hos underleverantörerna som garanterar att de inte sitter med överfyllda lagerhyllor. Och förr eller senare vänder det uppåt även för de som ska producera och sedan sälja bilar och lastvagnar. Marknaden gör helt rätt som inte oroar sig alltför mycket. 

  3. De geopolitiska hoten är eländiga och tragiska. Men de vägleder sällan vårt sätt att leva våra liv. Det kan låta hjärtlöst, men krasst ekonomiskt - för vår konsumtion eller vilja att investera - är det viktigare vad Riksbanken gör än vad som sker några hundra mil bort.

Men om nu börsen redan har tagit ut all glädje - är det inte läge att då bli lite mer försiktig? Så kan det vara. Det är kanske inte nu man ska belåna hus och hem för att öka aktieexponeringen ännu mer. För ofta är det vanskligt att investera när alla är hoppfulla och ser framtiden an med tillförsikt. Men jag tror inte att vi är där än. Den sista pessimisten har ännu inte kastat in handduken. Det finns alltför många dystergökar som ska se ljuset innan toppen är nådd för den här gången.

Ett liv i finansbranschen har lärt mig en viktig läxa. Vi ska undvika två företeelser: finanskriser och rejäla räntehöjningar. Det är så obehagligt när stränga riksbankschefer tydliggör att gästerna på festen är överförfriskade och måste lämna partyt.

I dag har vi varken det ena eller det andra. Bankerna är i fin form och centralbankscheferna serverar bubbel till törstiga gäster. Det är bara att njuta så länge det varar. Skål!

Hiss: De baltiska länderna som ganska väl lyckas integrera flyktingar från Ukraina, trots språkbarriärer. En viktig förklaring är att man befarade och planerade för ett långt krig.

Diss: Avundsjuka mediemänniskor i Sverige som oroar sig för konkurrens och nya tider. Förändring är alltid besvärligt. Ett vänligt råd - vänd blad!

 

 

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;