Hotet mot försvarsjättar: ”Det är bara en tidsfråga”
Kinas exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller sätter försvarsjättarna i skottlinjen – och snart kommer industrin att larma om brist, varnar flera analytiker enligt CNBC.
Saab pekas ut som ett av bolagen som kan påverkas.
Försvarsanalytikern Tom Gunichard tonar ner risken i närtid – men varnar för potentiella konsekvenser på längre sikt.

Under tisdagen återupptar företrädare från USA och Kina handelssamtalen i London. Trumpregeringen har signalerat en villighet att lätta på restriktioner som rör teknikexport förutsatt att Kina ökar exporten av sällsynta jordartsmetaller.
Vita husets ekonomiske rådgivare Kevin Hassett uppgav innan mötet att han förväntade sig att en överenskommelse om sällsynta jordartsmetaller skulle nås snabbt.
– Därefter kan vi vi återgå till att förhandla mindre frågor, sa Hassett.
Varningen: "En tidsfråga innan industrin larmar"
Kinas exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller har drabbat bilindustrin särskilt hårt.
Nu varnar flera analytiker att västerländska försvarsjättar hamnar i skottgluggen om restriktionerna håller i sig.
Gracelin Baskaran, chef för programmet för kritiska mineraler på tankesmedjan CSIS, uppger för CNBC att det bara är en tidsfråga innan försvarsindustrin larmar offentligt om brist på sällsynta jordartsmetaller. Han påpeker även att många inom industrin gjort det bakom stängda dörrar.
"Försvarsföretagen är de som påverkas mest direkt, eftersom vi behöver tusentals kilo sällsynta jordartsmetaller i varje ubåt och jaktplan", skriver Baskaran till kanalen och menar att USA, EU och Australien behöver koordinera insatser för att öka produktionen.
Henry Sanderson, forskare vid brittiska försvarstankesmedjan RUSI tror inte att försvarssektorn är lika orolig som civila industrier, men uppger att mineral- och magnetproduktionen i väst är "väldigt liten", skriver CNBC.
Under måndagen backade försvarskoncernen Saab 7 procent på Stockholmsbörsen efter att Deutsche Bank släppt en ny analys av försvarssektorn där man ser en begränsad uppsida i sektorn. Och på tisdagen slopade SEB sin köpstämpel av Saab. Storbanken lät meddela att man inte ser någon meningsfull uppsida på aktien på medellång sikt. Aktien är ner drygt 4 procent strax innan lunch.
Även tyska Renk och tyska Rheinmetall föll båda med 8 respektive 3 procent på tisdagen.
CNBC kopplar tisdagens fall för bolagen med de pågående handelssamtalen i London.
Försvarsanalytikern: Ser inga risker i närtid för Saab
Men Pareto Securities försvarsanalytiker Tom Gunichard ser inte att att Saab ligger i farozonen gällande bristen på sällsynta jordartsmetaller.
– Jag ser inga risker i närtid att det skulle påverka Saab eller nordiska bolagen. Det finns råvarulager framförallt i USA, men även Australien och delar av Europa, säger han.
– Om man tittar på amerikanska bolag den senaste tiden så borde de ha fått starkare negativa reaktioner i så fall, i och med att de i större grad är exponerade jämfört med de europeiska bolagen.
Det finns däremot en risk att det skulle kunna påverka försvarsjättarna – och Saab – på lång sikt om handelssamtalen brakar samman helt, menar Tom Gunichard.
– Det är ju mer fokus på Nato-mötet om en vecka och kapacitetsutbyggnaden. Det är det som kommer driva estimat och förväntningar de kommande tre- till fyra åren.
Finansiella instrument i artikeln
