Svensk fordonsindustri pressas av Kinas exportbegränsningar
Kinas exportbegränsningar av jordartsmetaller riskerar att slå hårt mot svensk industri.
Branschorganisationen FKG:s vd har informerat regeringen om läget och är på väg till Bryssel där frågan kommer att behandlas under ett möte.
– För halva branschen räcker det med ett produktionsstopp på 10 dagar för att vinsten för året ska vara borta, säger Peter Bryntesson om läget för svenska underleverantörer.

Under tisdagen larmade branschorganisationen för tysk fordonsindustri om att konsekvenserna av att Kina i början av april begränsade exporten av sällsynta jordartsmetaller är på väg att nå kritiska nivåer med förseningar och produktionsstopp som möjliga konsekvenser.
Under onsdagen ger den europeiska organisationen för underleverantörer i fordonsbranschen – CLEPA – eko åt larmet från Tysklands biltillverkare.
"Kinas exportrestriktioner för sällsynta jordartsmetaller och magneter har lett till nedstängning av flera produktionslinjer och anläggningar runt om i Europa och ytterligare konsekvenser väntas under de kommande veckorna när lagren sinar", skriver CLEPA i ett pressmeddelande.
Fordonskomponentgruppen (FKG) företräder omkring 300 bolag i Sverige och Norge – från börsjättar som ABB, SSAB och SKF:s Automotive Division till små och medelstora bolag.
"Drabbar i praktiken alla"
Enligt vd:n Peter Bryntesson är vinstmarginalen för omkring 50 procent av underleverantörerna i Sveriges fordonsindustri 5 procent eller lägre – toleransen för störningar eller avbrott i produktionen är därmed liten. Ute i Europa handlar det om 70 procent av bolagen.
– Blir det stopp i 10 arbetsdagar är vinsten borta för väldigt många bolag. Det drabbar i praktiken alla, säger han.
Han drar parelleller mellan den rådande situationen och halvledarkrisen i spåren av pandemin, som orsakade omfattande produktionsproblem när leveranskedjor där Kina ingick bröts och konstaterar att angelägenheten når allt högre nivåer. Peter Bryntesson har kontaktat Regeringskansliet för att informera om den rådande situationen och reser nu till Bryssel där CLEPA sammanträder under veckan. Mineralbristen och de stål- och aluminiumtullar som USA i dag dubblat från 25 till 50 procent står högt på dagordningen.
"Varit lite veka"
Han vill nu se större handlingskraft från europeiskt håll.
– Det här är ju en aktion i tullkriget mellan USA och Kina. Jag tycker Europa har varit lite veka här och kanske borde ha sökt licenser och sökt ett närmare samarbete på ett tidigare stadium, innan den här situationen uppstått, för att få bort de här restriktionerna.
Inblicken i leveranserna av mineraler från Kina är begränsad för svenska slutkunder – och därmed också möjligheten att kunna agera för lösningar.
– Det är så pass långt ner i leveranskedjan: fyra, fem steg innan det når en lastbil eller personbil – fordonstillverkarna är inte vana vid att gräva så djupt utan har kontakt med leverantörernas som är närmast dem i kedjan, säger Peter Bryntesson.
– Jag har jobbat i branschen i 30 år och det är ett väldigt komplicerat nätverk och väldigt, väldigt känsligt system.
