Industrivärden är passivt och prisvärt – köp
Svenska industriklenoder, skog, hygien och en försiktig storbank. Att köpa Industrivärden är att köpa en svensk kvalitetsportfölj, till rabatt och till en låg kostnad.

Investmentbolagen har blivit folkaktier i ordets rätta bemärkelse och inte minst gäller det Investor, som nu har hisnande 675 000 ägare enligt ägartjänsten Holdings. Mer än en fördubbling på bara fem år och klart flest ägare bland alla bolag på Stockholmsbörsen.
Industrivärden har inte lyckats locka lika många ägare, men även här handlar det nästan om en dubbling på fem år till nuvarande antal om drygt 191 000 stycken.
Och det är ägare som förmodligen är nöjda, men knappast euforiska, över sitt val. För aktien har gjort precis vad som kan förväntas – nämligen gått upp i nivå med index plus lite till. Både på fem och tio års sikt är den årliga totalavkastningen 2 procentenheter bättre än börsens breda index inklusive utdelningar, per den 31 mars 2025.
Föddes i en kris
Industrivärden bildades 1944 av Handelsbanken i syfte att förvalta de aktiepanter som erhölls under 1920- och 1930-talets krisår, bland annat i spåren av Kreugerkraschen. Bland tillgångarna fanns Ericsson, skogsbolaget Bergvik och Ala, stålbolaget Fagersta och vattenkraftsbolaget Hammarforsen. Det samlade bokförda värdet på tillgångarna uppgick till 44 miljoner kronor.
Året därpå, 1945, börsnoterades Industrivärden och Handelsbanken delade ut bolaget till sina aktieägare.
Ägarmakt utan dramatik
Strategin enligt bolagets egen beskrivning är att ”utöva aktivt ägande genom betydande ägarandelar i ett urval av börsbolag med starka marknadspositioner, goda kassaflöden, finansiell styrka och en tydlig utvecklingsförmåga”.
Ordet ”aktiv” kan uppenbarligen betyda mycket. För visst är Industrivärden aktiva i termer av representation i både valberedningar och styrelser i innehavsbolagen, men det ska inte misstas för stora rörelser i portföljen. Den aktiviteten består mestadels av att använda erhållna utdelningar till att köpa ännu fler aktier i de befintliga innehaven.
Nyförvärv eller försäljningar är mycket sällsynta och lär fortsätta vara det.
Indexkopia med fördelar
Att Industrivärdens avkastning ligger ganska nära Stockholmsbörsens är därför inte förvånande när man synar portföljen. Med Volvo och Sandvik som största innehav, följt av Handelsbanken, så är Industrivärden precis som Stockholmsbörsen verkstads och banktung. Gillar man inte det så ska man varken vara på Stockholmsbörsen eller i Industrivärden, krasst uttryckt.

Men varför Industrivärden och inte en svensk indexfond, tänker du kanske nu, och det är en berättigad fråga. Indexfonden har många fördelar och passar många sparare, men den har också en nackdel – den slår inte index även om avgiften är låg.
Med en substansrabatt, omkring 10 procent i skrivande stund enligt IB Index, kommer man åt Industrivärdens portföljbolag och deras utdelningar till en liten rea, vilket är ett argument för investmentbolaget.
Ett annat är att Industrivärden har möjligheten att skapa lite extra avkastning genom att skuldsätta sig och den vägen klå index, eller för all del riskera att släpa efter index i sämre börstider. För närvarande har bolaget en liten nettoskuld på knappt 4 miljarder, motsvarande försiktiga 2 procents skuldsättning.
Största ägare | Kapital % | Röster % |
---|---|---|
Lundbergföretagen | 20,8 | 25,7 |
SHB Forskningsstiftelser | 6,8 | 10,9 |
Spiltan Fonder | 5,7 | 1,6 |
Fredrik Lundberg | 3,6 | 2,2 |
Blackrock | 2,9 | 2,3 |
Till Industrivärdens försvar kan också anföras att kostnaderna ställt i relation till portföljens storlek är väldigt låga. I årstakt ligger förvaltningskostnaderna omkring 125 miljoner kronor och det motsvarar bara 0,08 procent av aktieportföljens marknadsvärde, vilket är lägre än de flesta indexfonders avgift.
I tabellen framgår fördelningen av innehaven, deras värde och ägarandelarna i samband med det senaste kvartalsskiftet. Efter det har vd Helena Stjernholm sin vana trogen nafsat i sig ytterligare lite aktier i några av innehaven, däribland Volvo, Sandvik och Essity, men inte i en omfattning som på något betydande sätt förändrar portföljsammansättningen. Det nöts på och strategin med återinvesterade utdelningar i bra bolag är en långsam men effektiv väg till bra långsiktig avkastning.
Största innehaven
AB Volvo: Världsledande fordonstillverkare inom tunga lastbilar, anläggningsmaskiner och bussar.
Sandvik: Global tillverkare av gruvutrustning samt verktyg för skärande bearbetning i metall.
Handelsbanken: Bankverksamhet i främst Sverige, Norge och Storbritannien med fokus på begränsat risktagande och lokal förankring.
Essity: Hygien- och hälsobolag med toapapper, blöjor och sårvårdsprodukter i produktportföljen. Avknoppat från SCA.
SCA: Skogs- och skogsindustribolag med stora tillgångar i Sverige och Baltikum.
Tryggt, billigt och förutsägbart
Industrivärden är inte det mest spännande man kan hitta på börsen, men just därför borde det vara en investering som passar många som vill se sina pengar växa i värde utan alltför hög risk och utan att lägga alltför mycket tid på att bevaka sina placeringar. Här vet man vad man får och man får det till en låg kostnad, vilket gör aktien till en utmärkt bas i en långsiktig portfölj och ett starkt alternativ till en bred Sverigefond.
Vilken av de båda noterade aktierna, A och C, man väljer spelar inte så stor roll eftersom prisskillnaden oftast är liten, men då C-aktien är mest omsatt är den att föredra.
Köp och lägg längst in i den nedersta byrålådan.
Industrivärden
Börsvärde: 150 miljarder kronor.
Aktiekurs: 346,30 kronor.
Rekommendation: Köp.
FÖR: Kvalitetsportfölj med svenska exportbolag flankerat av en storbank och en byggjätte, allt till substansrabatt. Förutsägbart.
EMOT: Kommer inte att avvika mycket från index och letar man efter aktiv portföljförvaltning får man leta annorstädes. Förutsägbart.
Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet. Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj. Aktiekurs avser stängningskurs den 30 maj.
Följ taggar
Finansiella instrument i artikeln
