OMXS30
OMXSPI
NDX

Inflationsmålets ”fader”: ”Var tvungna höfta till”

Thomas Franzén, vice riksbankschef 1989-1995.
1989–1995 var Thomas Franzén vice riksbankschef med ansvar för att utforma ett infationsmål under den pågående finanskrisen – att samma mål står kvar 30 år senare kallar han för ”en kyrka”. Foto: SVT
Publicerad: 18 okt. 2024, 10:17Uppdaterad: 21 okt. 2024, 08:38

Han kan beskrivas som det svenska inflationsmålets fader.
Men i en ny dokumentär kallas 30 år av penningpolitik med fokus på 2-procentig inflation för ”en kyrka” av den före detta vice riksbankschefen.
– Det var inte särskilt vetenskapligt underbyggt, säger Thomas Franzén i SVT:s ”Skuldfeber”.

Hösten 1990 hade inflationen klättrat till mer än 10 procent och den stora svenska finanskrisen var på väg att brisera med full kraft.
Riksbanken blev självständig och arbetsbeskrivningen var tydlig: ”Inflationsbekämpningen måste överordnas andra ambitioner och krav”. Att fastställa vad inflationstakten faktiskt borde vara blev ett uppdrag för vice riksbankschefen Thomas Franzén, som satt på posten mellan 1989 och 1995.
I SVT-dokumentären ”Skuldfeber”, med premiär på SVT Play den 20 oktober, minns han tillbaka:
– Vi var tvungna att höfta till med ett inflationsmål som kunde vara trovärdigt, men det var inte särskilt vetenskapligt underbyggt, säger Franzén, i dag 79 år.

Inte läge för finlir

I januari 1993 presenterades 2-procentsmålet och 1995 började det att gälla formellt, vilket gjorde Sveriges riksbank till en av de första i världen att arbeta utifrån ett exakt angivet inflationsmål.
– Vi tittade på några andra länder i världen som hade lyckats bra med inflationsbekämpningen och sa att om vi sätter ett mål på 2 procent så räcker det för tillfället. Att diskutera nåt finlir, det var inte läge – och vi trodde inte att det var en evig sanning.

Thomas Franzén
Thomas Franzén var vice riksbankschef 1989–1995. Bilden är tagen 1998 när Franzén var riksgäldschef. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nu har målet stått fast i snart 30 år och Franzén ställer sig kritisk till att Riksbankens linje och prioritering av inflationsfrågan i princip förblivit oförändrad sedan dess.

”Stora konsekvenser”

– Den här tron på två procent, den blev mer och mer intensiv ju längre tiden gick. Så även nu, 30 år senare, så säger man att det är det som ska gälla. Man får inte titta på något annat, man ska bara hålla sig till inflationen.
– Kyrkan kring två procent har lett till väldigt stora konsekvenser.
I dokumentären – som behandlar hushållens ökande skuldsättning, den växande ekonomiska ojämlikheten, räntepolitiken i Sverige och hur Riksbanken bidragit till utvecklingen – tycker Thomas Franzén att Riksbankens kurs behöver läggas om.
– Man måste erkänna i centralbankerna att vi har sett misstagen, vi har gjort dem, vi förstår dem och vi tänker om. Men det är svårt. Det är också många som har att förlora ansiktet på att omvärdera det här.

”Skuldfeber” är gjord av Olof Berglind och Nathan Grossman på B-Reel Films.

RiksbankenStyrräntaInflation

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;