Insyn handlar inte om information – det handlar om pengar
Gör som insynsköparna. De vet mer än vi andra. Och när ledande personer säljer aktier så finns det all anledning att tveka.

På EFN rapporterar vi ofta om insynshandel med aktier, alltså de köp och försäljningar som ledande befattningshavare gör av aktier i bolag som de jobbar i. Eftersom de sitter inne med mer information än vi övriga så måste de rapportera sina affärer till Finansinspektionen, Fi. På Fi:s hemsida publiceras direkt de rapporterade affärerna.
Vissa innehavsförändringar överraskar inte, som när någon i Fredrik Lundberg-sfären köper aktier i de bolag de redan är storägare i. Detsamma gäller så klart H&M-Perssons köp av aktier i just H&M. Men varje månad dyker det upp lite extra intressanta affärer.
En vd eller styrelseledamot som pliktskyldigt köper några aktier av hygienskäl för att visa att han eller hon har ”skin in the game”. Det ska vi bortse från.
Som regelbunden följare av insynshandeln har jag lärt mig att sortera bort brus. Pytteköp av någon som man vet är riktigt välbärgad har ofta inget vidare signalvärde. Det kan vara en vd eller styrelseledamot som pliktskyldigt köper några aktier av hygienskäl för att visa att han eller hon har ”skin in the game”. De ska vi bortse från.
Extra spännande blir det när någon ledande befattningshavare verkligen tar i och köper för mer än en årslön. Då är det på riktigt. Omvänt är det en väldigt intressant signal när någon säljer, nästan alldeles oavsett belopp. För hur man än vänder och vrider på det så är signalvärdet tydligt. Det är inte här man ska förvänta sig någon vidare framgångsresa.
En häpnadsväckande försäljning registrerades i slutet av maj av Sandviks finanschef Cecilia Felton som sålde 14 942 aktier till kursen 210,3 kronor, eller för cirka 3,1 miljoner kronor. Före försäljningen ägde Cecilia Felton cirka 21 500 aktier i Sandvik. Kvar är alltså bara 6500 aktier som i dag är värda 1,4 miljoner kronor.
Av detta kan man dra några slutsatser:
Finanschefen ogillar uppenbarligen att ta risk, vilket ju kan vara både bra och dåligt. Hon har naturligtvis en toppenlön, och aktier för 1,3 miljoner är småpengar för en finanschef på Sandvik. Att hon säljer tre fjärdedelar av sina aktier kan inte tolkas på något annat sätt än att hon saknar förhoppningar om det egna bolaget. Förutom vd och möjligen styrelseordföranden finns det sannolikt ingen som har bättre koll på vad som sker i bolaget, vilket borde få andra aktieägare att fundera lite extra.
Att hon säljer tre fjärdedelar av sina aktier kan inte tolkas på något annat sätt än att hon saknar förhoppningar om det egna bolaget.
En alternativ tolkning kan så klart vara att hon ska köpa ett hus eller så. Då är det väl inte så illa, eller? Jo. En finanschef får inte sälja tre fjärdedelar av sitt innehav och efter försäljningen bara ha några månadslöner investerat i bolaget som hon är med och leder. Om hon nu är i akut behov av 3 miljoner kronor är jag 100 procent säker på att hon med sina bankkontakter kan få tag på ett lån efter ett kort telefonsamtal. Självklart kan hennes vd och/eller styrelseordförande hjälpa till med krediter om bara viljan att äga aktier finns. Alldeles oavsett så blir jag bekymrad.
Omvänt blir jag extra optimistisk när styrelse och ledning äger riktigt många aktier i relation till sin privatekonomi. Nu är det ju inte helt lätt att känna till folks privatekonomi, men man kan ju göra vissa antaganden och ställa innehaven i relation till löner och styrelsearvoden. Självklart ska en styrelseledamot i ett börsbolag ha minst ett årsarvode i aktier. Annars blir jag tveksam. Och vd:ar som har lånat riktigt mycket pengar för att köpa aktier i det egna bolaget får en guldstjärna.
Vi ska helt enkelt ta rygg på insynsmänniskorna. De kan bolaget bättre än alla analytiker och professionella förvaltare. Kopiera mera.
***
Sandviks presschef Johannes Hellström återkom via mail med följande reaktion på krönikan:
”Det handlar om aktier relaterade till tilldelning I ett tidigare investeringsrelaterat långsiktigt incitamentsprogram, som primärt kommer att användas för skatteinbetalning och återinvestering i ett nytt investeringsrelaterat långsiktigt incitamentsprogram.”
Min kommentar: Underbar formulering! Det är ju bara att hoppas att finanschefen någon gång ger uttryck för större förhoppningar om Sandviks framtid framöver via köp av personaloptioner eller aktier. Faktum kvarstår att hon i dag, efter försäljning, bara äger 6500 aktier. Den uppgiften bekräftas av presschefen via mail. Om Sandvik vill förmedla budskapet att finanschefen framöver kommer att använda pengarna för optioner eller andra former av incitamentsprogram så är det ju intressant och kanske något som Sandvik bör kommunicera till marknaden och inte bara i mail till EFN.
