Guruns varning: ”Aldrig sett så riskfylld marknad”
Han grundade en av världens mest framgångsrika aktivistfonder.
Nu varnar Paul Singer för en nära förestående börskrasch – och ser risker i allt från uppblåsta AI-värderingar och kryptovalutor till extrem penningpolitik och växande skuldberg.


Paul Singer, grundare av den framgångsrika aktivistfonden Elliott Management Corporation, varnar för att en börskrasch kan vara på väg. I podcasten ”In Good Company” med den norska oljefondens chef Nicolai Tangen uttrycker han sin oro över marknadens tillstånd.
– Aktiemarknaden är ungefär så riskfylld som jag någonsin har sett den. Den långa perioden utan en större kris har gjort investerare självsäkra. De tror att de alltid kommer att räddas, att det aldrig kommer en björnmarknad likt 1974, 1987 eller 2007-2008. Samtidigt byggs hävstången upp och risktagandet ökar – inte bara bland investerare, utan även hos regeringar, säger Singer.
”Galet” – kritiserar nollräntor och skuldberg
Singer pekar särskilt på den extrema penningpolitiken som bedrivits de senaste åren.
– Det är häpnadsväckande. Negativa räntor (NERP) i Europa, Japan och Schweiz, och nollräntor (ZERP) i USA i tio år – det är galet. Under pandemin adderades dessutom enorma budgetunderskott ovanpå detta. Vi pratar om utgiftsprogram av depressionsliknande omfattning, och stödpaket vid en tidpunkt när det inte ens fanns någon riktig lågkonjunktur. I USA ligger budgetunderskottet på över 6 procent av BNP för innevarande räkenskapsår, säger han.
AI och kryptovalutor – nya bubblor på väg?
Utöver stigande skulder ser Singer även en risk i uppblåsta värderingar och en alltför optimistisk tro på AI.
– AI är helt överdrivet när det gäller dess praktiska nytta för användarna. Det finns användningsområden, och fler kommer att utvecklas, men värdet är ändå kraftigt uppblåst, säger han.
Singer varnar också för hur kryptovalutor kan påverka den globala ekonomin.
– Det stämmer att centralbankspengar skapas ur tomma intet, men de har statligt stöd – du betalar skatter med dem, du betalar din armé med dem. Om regeringar börjar acceptera kryptovalutor som alternativ till statliga valutor, öppnar det för en okontrollerad penningmängd.
Hot mot dollarn som reservvaluta
USA:s president Donald Trump har återkommande talat positivt om kryptovalutor, men Singer varnar för att de kan hota dollarns dominans.
– Om regeringar börjar stödja eller sanktionera kryptovalutor blir de ett alternativ till dollarn som världens reservvaluta. Många länder är redan missnöjda med den maktställning USA har genom dollarn och söker alternativ. Nu hjälper USA självt till att skapa ett sådant – det får mitt huvud att snurra, säger han.
