Jobbar du hemifrån? – Detta kan du dra av 2025

I samband med pandemin, så blev det allt vanligare att jobba hemifrån.
Eftersom både arbetande och arbetsgivare, med tid upptäckte att detta kan fungera precis lika bra, som att arbeta på det “riktiga” kontoret.
Men vilka avdrag som går att göra, för personer som jobbar hemifrån? Ja, detta är lite snårigare än vad man kan tro…

För dig som jobbar hemifrån, så finns det avdrag att göra. Men Skatteverkets regler är stränga och bevisbördan finns alltid hos den som yrkar på avdragen. Foto: Fialotta Bratt / Skatteverket Foto: Pressbild
Publicerad: 10 dec. 2024, 07:24Uppdaterad: 10 dec. 2024, 07:24
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Till att börja med.

Alla som arbetar hemifrån har rätt att dra av 4 000 kronor per år, om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Schablonavdraget är 2 000 kronor per år, om man bor i villa. Detta förutsätter att man jobbar hemifrån minst 800 timmar per år.

Är du anställd förutsätter det att din arbetsgivare inte tillhandahåller arbetsplats.

Så långt är det glasklart.

Men för att kunna göra avdrag för själva hemmakontoret, så krävs det en egen ingång. Och att kontoret inte går att använda till något annat än enbart arbete. Så att exempelvis försöka göra avdrag för att sitta och arbeta vid köksbordet, går inte.

Avdragen för dig som jobbar hemma

Inköp som skrivbord, kontorsstol och skrivbordslampa etc är inte avdragsgillt. De som har egen dator på hemmakontoret kan dra av en kostnad strax under 30 000 kronor (28 650 kronor gällde för 2024). Har du till exempel enskild firma så har du alltid rätt det här avdraget.

Kaffe, frukt och kakor etc är inte avdragsgillt.

Även om fler personer jobbar hemifrån regelbundet sedan pandemin, så är vad som är avdragsgillt ungefär detsamma som före pandemin.

Gåvor från arbetsgivare upp till 1 000 kronor är dock, numera, avdragsgilla.

Den mesta informationen kring möjliga avdrag finns på Skatteverkets sidor under “Avdragslexikon privatperson” eller “Avdragslexikon företagare”.

Detta gäller som anställd och enskild firma

Sedan är det naturligtvis viktigt h-u-r man jobbar hemifrån. Är du anställd i ett företag så kan du göra avdrag för kostnader förknippade med hemmakontor, förutsatt att arbetsgivaren inte tillhandahåller detta (och att kontoret inte ingår i din boendeyta). Men har du enskild firma eller aktiebolag, även om du frilansar för arbetsgivare som tidigare tillhandahållit frilansarbetsplats, så är det i regel lite enklare att få igenom avdrag för hemmakontor.

Har du enskild firma till exempel, så ska du ha i åtanke att alla kostnader som är nödvändiga för att bedriva verksamheten är avdragsgilla.

Vad gäller detaljerna så är det lite snårigt, oavsett om du är anställd eller egen.

För internet till exempel, så säger Skatteverket att “Om du kan visa att ditt arbete hemma kräver en väsentligt snabbare uppkoppling än den du har privat, och att din arbetsgivare inte står för detta, kan du ha rätt till avdrag för den extra kostnaden”.

”Jättesvårt att få avdrag”

Advokat Björn Mårtensson, skatteexpert på firman XR Legal i Stockholm, säger att det generellt sett är väldigt besvärligt att få igenom avdrag för arbete från hemmet.

– Det är jättesvårt att få avdrag för någonting som privatperson. Du måste mer eller mindre bevisa att, “Ett: du måste ha den här utrustningen för att kunna arbeta hemifrån. Två: du måste visa varför din arbetsgivare eller dina uppdragsgivare inte betalar för den”.

Enligt Björn Mårtensson så ligger bevisbördan alltid hos den som yrkar på avdragen.

Och för den som är anställd så är det extra svårt:

– Du måste kunna driva den processen, att det här är en nödvändig kostnad för att behålla din anställning. Och det är inte helt lätt.

Skatteverket kommer väl inte rent fysiskt och kollar, att hemmakontoret har en egen ingång?

– Nej… men de kan be dig att skicka fotografier på hur det ser ut.


SkatterSkatteverket

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;