Johan Jureskog om Five Guys pris på hamburgarna
Efter att den amerikanska hamburgerkedjan Five Guys öppnat i Stockholm har det kommit många reaktioner i media och på sociala medier om priserna.
Kocken Johan Jureskog vill nyansera kritiken.
– Jag tror inte att det är hittepå-priser, säger han.


"Det är vid betalningen man lackar ur", så skrev Expressens biträdande kulturchef Valerie Kyeyune Backström i sin recension. ”307 kronor för vad som i grunden är ett normalstort skrovmål och inget man blir sådär supermätt av", skrev Gamereactors chefredaktör Petter Hegevall i sin blogg. Reaktionerna på priserna på nyöppnade Five Guys har varit många.
Johan Jureskog säger att han inte tror att priserna är taget ur intet.
– Det folk generellt måste förstå när det gäller kött är att det inte går att pressa priser hur mycket som helst och kunna ge djuren bra förhållanden. Sedan finns det andra saker som kan spela in i priset som exempelvis licenskostnader för att få driva en Five Guys-restaurang. De har väl räknat på vad de behöver ta betalt.
"Hade velat veta vad jag betalar för"
Samtidigt reagerar Jureskog något när han får reda på de exakta priserna. En stor pommes frites kostar 99 kronor.
– Det är ganska mycket pengar. Men samtidigt kanske det är någon superkvalitet, det vet inte jag.
En varmkorv för mellan 109-149 kronor säger han låter "lite väl tilltaget". En burgare, liten pommes frites och en läsk landar på cirka 250 kronor.
– Då undrar jag vad det är för kvalitet. Hade jag varit kund hade jag för de pengarna till exempel velat veta hur många gram kött det är och var köttet kommer ifrån, vad det är jag betalar för helt enkelt.
Hur det kommer att gå för restaurangen vågar han inte spekulera i allt för mycket.
– Det verkar ju vara succé första veckan, men att få återkommande besökare är ju det man vill lyckas med.
