OMXS30
OMXSPI
NDX

Riksbanken sänker räntan med 50 punkter

Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent som väntat. Stockholmsbörsen backade svagt från 0,8 procent till 0,7 procent efter beskedet.

Erik Thedeen, chef för Riksbanken.
Erik Thedéen Foto: Lisa Mattisson
Publicerad: 7 nov. 2024, 09:31Uppdaterad: 7 nov. 2024, 10:45

Riksbanken sänker räntan med 0,5 procentenheter från 3,25 procent till 2,75 som väntat. I september sänktes räntan med 25 punkter. Riksbanken ser få tydliga tecken på återhämtning och upprepar prognosen från september.

– Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig, det är en viktig mening, så kan räntan fortsätta att sänkas vid vårt nästa möte i december och under första halvåret 2025, i linje med vad vi kommunicerade i september, säger Riksbankchefen Erik Thedéen.

Enligt Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen, infriar dagens räntebesked marknadens förväntningar.

– De infriar allas förväntningar och det är nog gott så. Alla förväntningar var så samstämmiga och det har nog i sig utgjort en faktor till att man inte avviker från det, det hade nästan varit en risk, säger han till EFN Direkt.

– Det var ett bra beslut och förhoppningsvis kan det ge den här extra knuffen som konjukturen behöver. Det har gått lite trögare än många förväntat sig under hösten, att man nu tar ett extra steg kan få den här mentala effekten till att hjulen börjar snurra lite snabbare nu.

Riksbanken stramar åt

Riksbanken har nu beslutat att på sikt upprätthålla ett innehav till ett nominellt belopp om 20 miljarder kronor genom att handla med svenska nominella statsobligationer.

Som ett led i att normalisera sin balansräkning har Riksbanken sedan april 2023 sålt svenska statsobligationer. Innehavet av svenska nominella statsobligationer har därmed minskat från drygt 350 till idag knappt 170 miljarder kronor.

Avsikten är att fortsätta med de pågående försäljningarna och låta förfallen fortgå.

Inflationen steg mer än väntat

Riksbanken fortsätter att gradvis lätta på penningpolitiken i takt med att konjunkturen förblivit svag och inflationen sjunkit. Beslutet om styrräntan togs kvällen innan morgonens preliminära inflationssiffror som visade att inflationstakten steg mer än väntat i oktober. KPIF, KPI med fast ränta, landade på 1,5 procent mot väntade 1,3 procent.

– För att ge ytterligare stöd till konjunkturen så sänker vi styrräntan något snabbare, det kommer att förbättra hushållens ekonomi och kommer underlätta för företagen investeringar. Att konjunkturen nu tar fart, enligt våra prognoser, är viktigt i sig, men det är också viktigt förutsättning för att inflationen ska stabiliseras runt målet, säger Thedéen.

Den ekonomiska utvecklingen är för närvarande svårbedömd, särskilt i omvärlden och inte minst efter det amerikanska valet.

Det finns risker kopplade till bland annat den geopolitiska oron, den ekonomiska politiken i omvärlden, kronans växelkurs och den svenska konjunkturen, som kan påverka konjunktur- och inflationsutsikterna och leda till en annan utformning av penningpolitiken, skriver Riksbanken.

Vilka är de främsta vinnarna?
– Naturligtvis alla bolånetagare som pressats hårt av den här situationen, både av den höga inflationen i sig men också av räntehöjningarna. Och det är väl det som är en nyckelfaktor för när konjunkturen kan börja vända också, när människor börjar känna att man faktiskt har fått lägre kostnader, säger Tobias Brännemo.

– Det absolut mest sannolika är att man kommer att fortsätta med räntesänkningarna men att man gör det i de här enkelstegen i de kommande mötena.

På X skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist att Riksbanken pekar med hela handen och att fler sänkningar är på gång.

"Riksbanken pekar med hela handen: räntan sänks enl. förväntningarna 0.50%-enh. till 2.75%. Fjärde centralbanken som går med "jumbosteg". Fler sänkningar på G - Riksbanken siktar på slutnivå 2.25% (jag tror på lägre slutpunkt - gärna 1.50-1.75%). Enig Riksbank. Bantar balansräkningen."

Fed väntas sänka räntan 25 punkter

I kväll väntas även räntebesked från amerikanska Fed som enligt marknadens förväntningar kommer sänka styrräntan med 25 punkter till 4,75 procent efter onsdagens Trump-vinst.

– Det är väl samma sak där, väldigt samstämmiga förväntningar där, men att det kommer vara i det mindre steget med 0,25 och det är vad jag förväntar mig också. Där blir det kanske ännu mer intressant att se om de kommer att antyda någon sorts förändring med anledning av utfallet i presidentvalet eller vill man inte gå in på det så här tätt inpå, säger Tobias Brännemo.

Texten uppdateras.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;