Ketchupeffekt på transaktionsmarknaden
Riskaptiten är tillbaka på börsen där det görs såväl börsintroduktioner som nyemissioner och stora affärer. Börsens betyg på händelserna är vitt skilda.

Riskaptiten är tillbaka på börserna och i veckan hittar både Sentia och Enity till börsen. Det är snabba rör där. Så sent som för två månader sedan, veckan efter Donald Trump annonserat tullarna på Liberation day, så ställde Nodica in sin börsnotering. Att så sker är mycket ovanligt men säger en hel del om hur osäkert läget var då. I dag är tullarna en verklighet, men de är väsentligt lägre än vad som först annonserats och tydligen räcker det långt då börserna också återhämtat sig.
Pengar och aktier byter också händer utan börsintroduktioner.
I går var det en intensiv dag för aktiemäklare och bankernas avdelningar inom corporate finance. Fastighetsbolagen Cibus och Corem tog båda in pengar i riktade emissioner och därtill så mäklades större block, så kallade placings, i Synsam och Apotea.
Och här blir det intressant då kursreaktionerna skiljer sig åt markant.
Fastigheter åt olika håll
Corem faller i runda slängar ner till teckningskursen i emissionen medan Cibus är närmast oförändrad. Här finns redan en enorm skillnad i värderingen där Corem handlas till en substansrabatt på 68 procent medan Cibus åsätts en premie på 28 procent. Håller man de fastighetsvärdena som sanna så blir det paradoxalt nog värdeskapande för Cibus att göra nyemission, även till kursrabatt. Men att aktien blir mindre övervärderad är inget sjungande argument för att köpa den förstås. Rabatten i Cibus var heller inte större än 2,3 procent, vilket säger en del om efterfrågan där Corem i stället behövde ge en rabatt på 8,3 procent mot gårdagens stängningskurs för att få in pengarna. Man ska ta in pengar när man kan och inte när man måste helt enkelt. Corem har det fortsatt tufft medan Cibus har vind i seglen.
I gårdagens placings är det snarare ägarlistan som fäller avgörandet för kursreaktionerna. Rätt ägare är inte bara viktigt för styrelseutnämningnar och bolagets utveckling, utan också för aktiekursens mer kortsiktiga prisutveckling. Flat Capital är kanske det mest lysande exemplet på det där aktien steg hela 23 procent på beskedet om en nyemission till namnkunniga investerare trots att teckningskursen sattes till en rabatt på 21 procent mot stängningskursen dagen innan.
I Synsam som sattes på börsen av riskkapitalbolaget CVC är en aktieförsäljning mer en tidsfråga då riskkapitalet sällan förblir långsiktiga ägare på börsen. CVC har sålt i omgångar och senast i december så gavs en rabatt på 10 procent. Då marknaden vet att fler aktier kommer säljas så blir det som en våt filt över aktien. Dagens positiva reaktion är sannolikt just för att CVC sålde hela sitt resterande innehav och rabatten blev heller inte mer än 4 procent den här gången. Uppgången som i skrivande stund är 8 procent känns dock i överkant då jag inte hittar någon info om någon ny ägare. En långsökt spekulation kan vara att det är tredje största ägaren, Essilorluxottica som tagit största delen av aktierna och därmed är ett steg närmare ett bud.
Creades lättar
I Apotea är det snarare raka motsatsen till en riskkapitalnotering då storägare och vd, Pär Svärdsson, vid börsintroduktionen kommunicerade att ingen av storägarna egentligen vill sälja, och därför sålde alla lika stora andelar av innehaven vid noteringen. Ett argument som låter som en klyscha och nu delvis bekräftades. Endast delvis eftersom aktiekursen nu är drygt 50 procent högre vilket förstås är ett fullt legitim anledning att nu sälja.
Men till skillnad från Synsam så faller istället Apotea i dag. Att tre ägare säljer hela innehaven och Creades merparten av sitt är ingen positiv signal. Dessutom påminns marknaden om att mer aktier lär komma ut till försäljning då insiders tillåts sälja i december. Redan i september kan också Creades sälja sitt kvarvarande innehav värt cirka 115 miljoner kronor. Nu anser jag inte att Apotea är köpvärt på de här kursnivåerna, men annars kan just den här typen av nedgångar vara ypperliga köplägen.
Det ryktas också att konkurrenten Meds är på väg till börsen och det kan förstås göra att investerare som vill ha en liknande exponering kan välja att byta Apoteainnehavet mot Meds.
På börsen finns det fler överhäng, där RVRC kanske är det mest uppenbara. Altor och möjligen också Nyrenstens kommer sälja vad det lider. Här torde effekten bli liknande Synsam där en viss lättnad kan komma när de sista aktierna byter ägare.
Några bolag där inlåsningsperioderna löper ut under året är Prisma Properties, Cinclus Pharma, Serstech, Boliden, Flerie, 4C, Fasadgruppen, Freja eID, Röko, Paxman, Asker, EQT, Intea och Sveafastigheter. Det kan vara värt att hålla koll på där kursrörelserna även i de fallen lär bli stora.
Följ taggar
Finansiella instrument i artikeln
