Prognoserna för styrräntan går isär efter att KI släppt färska siffror på fredagen. Institutets målbild ligger 75 punkter under Riksbankens prognos på 1,50 procent till sommaren.
– Det finns utrymme att sänka mer, säger Albin Kainelainen.
I samband med Riksbankens räntesänkning på torsdagen meddelade centralbanken att målet för styrräntan på 2,25 procent till sommaren ligger kvar. Konjunkturinstitutet (KI) ser dock en annan verklighetsbild och fredagens prognos visar en målbild där styrräntan kommer fortsätta sänkas till 1,5 procent i juni 2025.
– Trots att vår ränteprognos är klart under Riksbankens så ser vi även efter det att inflationen fortsatt kommer ligga under 2-procentsmålet under 2025 och 2026. Vi ser mörkare än Riksbanken på den ekonomiska utvecklingen och det har konsekvenser på att inflationen inte ökar lika snabbt och då finns det utrymme att sänka räntan mer, säger Albin Kainelainen, generaldirektör på KI, till EFN.
För helåret 2024 sänkte KI prognosen för inflationen mätt som KPIF till 1,9 procent och 1,7 procent nästa år för att sedan ligga på 1,5 procent under 2026.
Även BNP-prognosen för 2025 sänktes under fredagsmorgonen till 1,2 procent från den tidigare prognosen som låg på 1,8 procent. Tidigare i veckan sänkte också finansdepartementet sin prognos till 2,0 procent från 2,5.
Hushållens återhållsamhet leder till lägre tillväxt
Enligt KI är hushållens konsumtion en nyckelfaktor för hur Sveriges tillväxt kommer utvecklas framöver. Årets detaljhandelssiffror och kreditkortsstatistik pekar inte på att konsumtionen tagit fart, menar Kainelainen.
– Där är Riksbanken och finansdepartementet mer positiva till att räntesänkningarna får en snabbare effekt medan vi tror att det kommer behövas betydligt fler sänkningar innan hushållen sätter fart. Vi ser att hushållen kommer fortsätta vara mer återhållsamma längre in i 2025 vilket kommer leda till lägre tillväxt och lägre inflation.
Den höga inflationen har satt sina spår hos hushållen som enligt KI reagerat kraftigare än många hade trott och att ärren sitter djupt.
– Då behöver Riksbanken sänka räntan mer, men även med vår prognos ser vi inte att det kommer få jätteeffekter men att det är nödvändigt för att få en återhämtning och få upp optimismen hos hushållen.