KI: Så stort är utrymmet för löneökningar per år
Inflationen 2022/23 har gjort att svenskarnas köpkraft minskat och reallönerna är just nu på samma nivå som 2015. Nu ser Konjunkturinstitutet (KI) att en långsiktig löneökning på 3,5 procent är förenligt med inflationsmålet, enligt deras nya rapport som kommer under tisdagen.


I sin nya lönebildningsrapport skriver Ki att inför den stundande avtalsrörelsen behöver arbetsmarknadens parter väga in flera aspekter: Produktivitetsutveckling, hög lönsamhet i delar av näringslivet och lågkonjunkturens återverkningar på arbetsmarknaden.
”Löneökningstakten framöver förväntas i hög grad bero på produktivitetsutvecklingen, som på sikt bedöms stiga. Dock har den genomsnittliga produktivitetsutvecklingen sedan finanskrisen legat på en lägre nivå”, skriver KI.
Osäkerhet kring löneökningstakten
KI gör en bedömning att produktiviteten på lång sikt ökar med 1,6 procent per år, det kan jämföras med i genomsnitt 1,9 procent mellan 1980-2023.
”Givet Konjunkturinstitutets bedömning av den långsiktiga produktivitetsutvecklingen och förädlingsvärdepriset skulle en nominell löneökningstakt motsvarande 3,5 procent vara förenlig med inflationsmålet”, skriver KI.
De är dock noga med att poängterar att löneökningstakten inte är en rekommendation från KI och att det finns en del osäkerheter i löneökningstakten.
”Den faktiska löneökningstakten kan bli såväl högre som lägre än den långsiktiga löneökningstakten enskilda år, beroende på exempelvis konjunkturutvecklingen och ekonomiska störningar som inträffar. Det finns betydande osäkerhet kring denna löneökningstakt, framför allt då bedömningen av den långsiktiga produktivitetstillväxten är mycket osäker”, skriver KI.
