Kina storsatsar på grön el
Kinas satsning på förnybar energi fortsätter i högt tempo. Under 2024 installerades sol- och vindkraft motsvarande kapaciteten hos cirka 320 kärnreaktorer. Nu intensifieras utbyggnaden ytterligare innan en ny femårsplan träder i kraft, rapporterar TT.

Utvecklingen inom grön energi i Kina har varit explosionsartad. Enligt uppgifter från Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) adderades totalt 356 gigawatt sol- och vindkraft under förra året, vilket markerar en betydande ökning jämfört med tidigare perioder.
Särskilt solkraften har haft en dramatisk utveckling. Kapaciteten har tiodubblats på ett decennium, och enbart under 2024 tillkom 277 gigawatt ny solenergi – en ökning på 28 procent jämfört med året innan. Kina stod för sex av tio nya solpanelinstallationer globalt, vilket understryker landets dominerande roll inom sektorn.
Lauri Myllyvirta, Kinaexpert vid Crea, pekar på flera faktorer bakom den kraftiga tillväxten. Ett avgörande steg var president Xi Jinpings överraskande besked 2020 om att Kina ska uppnå koldioxidneutralitet till 2060. Samtidigt minskade investeringarna i den krisdrabbade fastighetssektorn, vilket fick banker och lokala myndigheter att söka nya tillväxtområden.
– Många landade i grön energi på grund av de politiska signalerna och att det såg ut som en av få tillväxtområden med stor potential. Det ledde till en massiv investeringsvåg i tillverkning och implementering som överraskade alla och med råge överträffade regeringens mål, säger Lauri Myllyvirta, Kinaexpert vid Crea.
Oklar framtid efter femårsplanen
Den nuvarande femårsplanen närmar sig sitt slut, vilket har lett till en intensifiering av projekt för att nå uppsatta mål. Vad som väntar när en ny plan sjösätts är fortfarande osäkert, men sektorns snabba tillväxt har gjort den till en central del av Kinas ekonomi. Idag står grön energi, inklusive solkraft, elfordon och batterier, för tio procent av BNP.
Om den kommande femårsplanen skulle innebära en avmattning inom sol- och vindkraft, kan det få ekonomiska konsekvenser i ett skede där Kina samtidigt försöker accelerera sin BNP-tillväxt.
Kolkraften består trots gröna framsteg
Trots den enorma utbyggnaden av förnybar energi räcker den fortfarande inte för att möta Kinas växande energibehov. Under 2024 producerade landets sol- och vindkraftverk totalt 500 terawattimmar elektricitet, men efterfrågan fortsätter att öka, drivet av en energikonsumerande industrisektor.
– Den andra faktorn är bostads- och tjänstesektorn. Kina är ett land med strängt klimat, och det är först de senaste fem–tio åren man börjat med luftkonditionering. Men det är framför allt industrin som står för mest av tillväxten, förklarar Myllyvirta.
För att säkerställa stabil energiförsörjning har Kina fortsatt att satsa på kolkraft. Under förra året påbörjades byggandet av nya kolkraftverk med en sammanlagd kapacitet på 94,5 gigawatt.
