STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinnevik faller tungt på Stockholmsbörsen efter investmentbolagets rapport för det tredje kvartalet där substansvärdet minskat med cirka 5 procent.
" Vi är på en marknad i dag där toleransen för misstag är väldigt låg", säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.
Omkring klockan 14 var Kinneviks aktie ned 9 procent till nivåer som för 15 år sedan. Vid 11-tiden handlades aktien som lägst, ned 11,5 procent.
I rapporten skrev Kinnevik bland annat ned sitt innehav i det onoterade amerikanska Village MD till noll kronor från 1,1 miljarder kronor på grund av osäkerhet kring hur vårdbolagets huvudägare Walgreens kommer att agera framöver med sitt innehav.
"I ljuset av den risken, där det här är det enda bolaget vi har med den typen av majoritetsägare, så väljer vi att göra den här nedskrivningen. Sedan är inte den nedskrivningen i proportion till aktiekursen som sjunker mer. Det är beklagligt."
Vd:n lyfter vidare fram utvecklingen för Kinneviks kärninnehaven (Cityblock, Mews, Pleo, Spring Health och Travel Perk) som i nuläget står för nära hälften av det totala substansvärdet på 37,4 miljarder kronor.
" Kärninnehaven har växt otroligt bra under de senaste 12 månaderna med cirka 60 procent i snitt. Det bolag som vi investerat mest pengar i, Spring Health, har växt 15 gånger i storlek sedan vi började investera. Det är välkapitaliserat och väntas nå lönsamhet nästa år. Och det här plockar tyvärr inte marknaden upp", fortsätter Georgi Ganev.
Under onsdagen handlades Kinneviks aktie till en substansrabatt om cirka 45 procent (enligt Ibindex.se), varför litar inte marknaden på era värderingar?
"För det första tror jag att det är att generellt marknadssentiment där riskaptiteten mer eller mindre har försvunnit sedan 2022. Den andra delen är att vi har åkt på en del nitar, där jag är den första att säga att det är bolag som Mathem/Oda och nu senast Village MD vars nedskrivningar skadar förtroendet. Sedan har vi den tredje faktorn som handlar om att marknaden har varit stängd för transaktioner och börsnoteringar och att det då har varit svårt att i vår privata portfölj demonstrera på värdeutveckling i full transparens på marknaden", säger Georgi Ganev.
Hur ska ni vinna tillbaka marknadens förtroende?
"Det vi kan göra är att investera vårt kapital på bästa möjliga sätt och därmed öka exponeringen till våra kärninnehav och andra framgångsrika innehav samt utbilda marknaden i de innehaven och vår strategi. Det är det som krävs för att vi ska se värdeutveckling i aktien, men vi är också beroende av sentimentet för den här typen av tillgångsslag."
Enligt vd:n går det inte jämföra Kinnevik med andra publika bolag.
"Våra innehav är normalt sett bolag som du ser i globala teknikfonder", fortsätter han.
Om ni tror på substansvärdet, varför återköper ni inte aktier med tanke på rabatten och er nettokassa på 12,2 miljarder kronor?
"Det är alltid något som man kan överväga att göra som ett investmentbolag. Vi tycker å andra sidan att när det finns möjligheter att investera direkt i de bolagen som vi är mest intresserade av handlar det för oss om att prioritera det. Men som svar på din fråga tycker jag att vi alltid ska se över återköp av vår egen aktie när vi handlas till de här rabatterna och som en del i verktygslådan."
Det låter med andra ord som att det kan bli aktuellt i närtid?
"Det får vi se. Vi sa ganska tydligt när vi presenterade hur vi skulle använda kapitalet från Tele2-försäljningen att bara för att vi inte annonserade om ett återköp betyder inte det att vi aldrig kommer göra det."
Ni har 12,2 miljarder i kassan, hur ser planerna ut för resten av året och nästa år angående investeringar?
"Vi kommer prata om de här frågorna på vår kapitalmarknadsdag i nästa vecka. Både hur vi har tänkt investera och hur det går för våra bolag."
Under kvartalet investerades ytterligare 836 miljoner kronor i det största portföljinnehavet Spring Health (totalt har 3,3 miljarder kronor investerats). Kinnevik skriver i rapporten att Spring Health under 2025 förväntas "vara kassaflödespositivt med en stor och växande adresserbar marknad, vilket möjliggör fortsatt snabb tillväxt och förberedelser för en börsnotering.".
Innebär det en börsnotering tidigast i slutet av 2025 eller 2026?
"Vi säger att de gör sig redo. Sedan finns det många faktorer. Den viktigaste faktorn vid börsnoteringar är att vi snarare har sett det som en fördel att vi kan investera i onoterade bolag så att de kan fortsätta växa och optimera för långsiktigt värdeskapande. Om man noterar ett bolag för snabbt, särskilt i en sådan här marknad, tvingar du bolaget att vrida ned tillväxttakten för att uppnå mest möjliga lönsamhet. Och det är inte nödvändigtvis det bästa för ett bolag om det ska skapa maximalt värde över tid", säger Georgi Ganev.
Sedan tidigare äger Kinnevik omkring 3 procent (1,2 miljarder kronor investerat) av investmentbolagets styrelseledamot Harald Mix gröna stål-projekt Stegra (tidigare H2 Green Steel). I rapporten skriver Kinnevik att "även om det övergripande projektet är komplext, har risken ur flera perspektiv minskat sedan Kinneviks första investering".
Vad innebär det konkret?
"När vi investerade så fanns det bara en plan och nu levererar man på den planen, och ju mer du kommer kunna lyckas leverera på din plan så minskar så klart risken. Och det är något vi följer väldigt nära. Det är allt från avtal med leverantörer och det handlar om hur det går med bygget av stålverket i Boden och så vidare", fortsätter vd:n.
Till sist, hur bedömer du marknadsutsikterna för resten av året och för 2025?
"Marknaden är väldigt svår att förutspå för oss i den här världen vi lever i. Det vi ändå ser är att det finns mer aktivitet i transaktioner i våra bolag, där nära 80 procent av våra kärninnehav har blivit bekräftade i värde genom kapital som kommer från externa investerare till något högre värde än vad som står i våra böcker. Det ser vi som väldigt positivt, vilket är ett sätt att bekräfta att de bolagen har det värde som vi påstår."
Bild: Kinnevik-aktien kursutveckling över tid
Källa: Infront