OMXS30
OMXSPI
NDX

Klarna ansöker om börsnotering

Klarna ansöker om börsnotering i New York efter en lång tid av noteringsspekulationer.
– Det här var väldigt väntat och nästa steg efter att Sebastian Siemiatkowski och Michael Moritz tagit ett fastare grepp om bolaget, säger EFN:s Jonas Malmborg.

Klarna och vd Sebastian Siemiatkowski
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 13 nov. 2024, 07:32Uppdaterad: 13 nov. 2024, 10:28

Klarna har lämnat in en ansökan om börsnotering till den amerikanska värdepappersmyndigheten SEC, rapporterar Bloomberg.

Klarna skriver även om det i ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagsmorgonen:

"Det börsnoterade erbjudandet förväntas äga rum efter att SEC har slutfört sin granskning, med förbehåll för marknadsvillkor och andra villkor".

Michael Moritz
Klarnas styrelseordförande Michael Moritz inför den extra bolagsstämman i London. Foto: Sven Lindwall

Då kan noteringen ske

EFN:s Jonas Malmborg, författaren bakom boken om Klarna, Den stora kreditfesten, har under hösten skrivit en rad artiklar om bolaget. Då uppgav källor att en notering skulle kunna ske under andra kvartalet 2025, eller i april nästa år. Värderingen på hela bolaget har också varit långt i från fastställd, men tros landa någonstans mellan 20 och 30 miljarder dollar.

– Det här var väldigt väntat och nästa steg efter att Sebastian Siemiatkowski och Michael Moritz tagit ett fastare grepp om bolaget, säger Jonas Malmborg efter beskedet från Klarna.

– Nu har man fått igenom en homogen styrelse som drar åt samma håll, ett generöst optionsprogram till vd:n samt förmodligen vunnit maktkampen om röststarka a-aktier.

Enligt honom har Klarnas värdering följt hur marknaden bedömer och har bedömt risk:

– 2021 hade Klarna otroligt höga kreditförluster samtidigt som priset på risk var väldigt lågt. Dagens uppskattade värdering har kommit upp efter att Klarna börjat få ordning på sina affärer främst i USA.

Tog i nyemission 2022

Priset per aktie och antal inför börsnoteringen har ännu inte fastställts samtidigt som analytiker uppskattade en värdering på omkring 14,6 miljarder dollar för en månad sedan, skriver Bloomberg. Det är över företagets värdering på 6,7 miljarder 2022 men klart under värderingen på 45,6 miljarder dollar under 2021.

Det är som sagt betydligt högre än den värdering som gjordes i samband med den senaste nyemissionen 2022. Då hade Klarna höga kreditförluster och rasande värderingar för snabbväxande techbolag. Sebastian Siemiatkowski tog då in nytt fräscht kapital för att rädda bolaget till en total värdering på 6,7 miljarder dollar.

I slutet av oktober i år meddelade Klarna under en extrainkallad bolagsstämma att styrelseledamoten Mikael Walther fick lämna bolagets styrelse.

Anledningen till att Walther fick gå uppgav bolaget bero på att styrelseledamoten arbetat emot styrelsen på flera sätt. Något som han själv bestämt hävdat inte stämmer.

Mikael Walther
Mikael Walther fick lämna styrelsen efter ett extra styrelsemöte i London. Foto: Sven Lindwall

Klarnas styrelse

Styrelseordförande:

Michael Moritz

Styrelseledamöter:

Sebastian Siemiatkowski

Roger W. Ferguson Jr

Lise Kaae

Omid Kordestani

Andrew Reed

Sarah Smith

EFN Finansmagasinet söker Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och övriga i styrelsen. Klarnas presstjänst hänvisar till pressmeddelandet och vill utöver det inte ge några kommentarer.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;