Strid avgjord i Klarna – här är nästa steg
Här är nästa steg i Klarnas race mot börsen.
Mikael Walther fick lämna konsumentkreditbolagets styrelse under lugna former i London, enligt flera personer som deltog i den extrainkallade stämman.
Nu väntas frågan om röststarka aktier tas upp i styrelsen och bland ägarna, säger en person med insyn i bolaget till Finansmagasinet.
– Det måste ju hanteras innan börsintroduktionen så jag tror det sker snart, säger källan.
LONDON. Klockan 11.00 skulle den extrainkallade bolagsstämman för Klarna hållas. Men redan timmarna innan starten började styrelsehöjdarna röra sig in i byggnaden.
Möten hölls i ett flashigt kontorshotell bara ett stenkast från Saint Paul's Cathedral i centrala London på någon av de högsta våningarna i komplexet där advokatfirman Orrick, Herrington and Sutcliff har sitt lokala kontor.
Bland de första in genom dörrslussen och in till vakterna i receptionen var styrelseordföranden Michael Moritz. Den adlade Silicon Valley-kändisen skyndade sig in och med bestämda steg tog sig mot hissen för att ta sig till husets högsta våningar.
Ju närmare klockan blev 11, desto mer besökare som skulle till bolagsstämman anlände. I en exklusiv Mercedes klev ena styrelseledamoten Roger W. Ferguson Junior ut. Den högutbildade och kända juristen – som också sitter i styrelsen för Alphabet – har varit en del av Klarnas styrelserum sedan 2021.
Nästan sist in var dagens huvudperson: Mikael Walther. Med bara kvarten kvar till start stegade han in till receptionen och anmälde sig. Han ville inte kommentera något om vad som skulle hända – men han, som alla andra, visste vad som var på gång.
"Onödigt"
När styrelseordförande Michael Moritz kallade till extrastämman blev det känt att handlade om att utesluta Mikael Walther ur styrelsen. Mikael Walther är ena medgrundaren till Klarna, Victor Jacobssons, representant i styrelsen.
Anledningen till förslaget bottnade i att Michael Moritz – som har nära band till en av medgrundarna och vd:n Sebastian Siemiatkowski – hävdade att Mikael Walther arbetat mot styrelsen på flera sätt. Något som påstås ha framgått i en påkostad utredning, genomförd av brittiska advokater som i två års tid har följt Mikael Walthers arbete.
Anklagelser som Mikael Walther själv menar är ogrundade. Inför mötet skickade han in en lång inlaga där han bestred utredningens slutsatser. "Utredningen var uppenbart bristfällig, selektiv och saknade till slut en ordentlig grund", skrev han i den.
Enligt uppgifter till Finansmagasinet handlade den infekterade konflikten också om mer än så, främst om en olik syn på hur styrelsen ska arbeta efter att Klarna blivit börsnoterat, något som konsumentkreditbolaget siktar på att bli våren 2025.
– Det är som vanligt, onödigt. Men här är vi nu. Det är inte bra och har hållit på länge, sa John Burtling, aktieägare, om de offentliga bråken inför mötet, men ville inte avslöja hur han skulle rösta.
20 minuter långt möte
Oddsen talade inte för Mikael Walthers chanser under stämman i dag, utan i stället för motståndarna Michael Moritz och Sebastian Siemiatkowski.
Och så blev det också.
Med knappa 20 minuter efter 11.00 vandrade Mikael Walther ut genom portarna och ville inte kommentera något.
Rösterna skulle nu räknas och beskedet om hans framtid i styrelsen väntade. Lite mindre än en och en halv timma senare kom beskedet: En stark majoritet hade röstat för förslaget, och dagens huvudpersons tid i styrelsen var över.
Enligt personer som var med på bolagsstämman gick mötet lugnt till. Anklagelserna lyftes inte på nytt och Mikael Walther behövde inte bestrida dem. Det röstades – sen lämnade alla. Antingen ut genom framsidan eller genom baksidan, direkt in i de parkerade exklusiva bilarna.
"Så tror jag det sker snart"
Nu när bråket ligger i Klarnas bakspegel är frågan vad nästa steg är inför börsintroduktionen. Enligt en person med insyn kommer frågan om röststarka A-aktier tas upp – frågan som Mikael Walther och motståndarna Michael Moritz och Sebastian Siemiatkowski haft olika syn på.
– Det måste ju hanteras innan börsintroduktionen så jag tror det sker snart, det blir spännande att se var aktieägarna står i den frågan, säger källan.