Prenumerera

Köp aktien – stabil och hög utdelning

En bred portfölj byggs av aktier med olika karaktär. I rollen som ´tråkig men utdelningssäker´ är teleoperatören Telia ett stabilt val.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Martin Telia
Är man ute efter en relativt säker utdelningsmaskin i en bredare portfölj är Telia rätt val, menar EFN:S analytiker Martin Blomgren. Foto: TT Nyhetsbyrån / EFN
Publicerad: Feb 10, 2025, 05:01Uppdaterad: Feb 10, 2025, 05:01
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Bokslutet från Telia som kom i slutet av januari gjorde inte många glada, men inte heller särskilt många ledsna. Och det är lite av ett karaktärsdrag hos Telia, vilket man som investerare kan tycka är ospännande eller alldeles underbart.

Jämfört med analytikernas förväntningar hamnade exempelvis omsättningen 2 procent över de väntade 23,3 miljarder kronorna i kvartalet, medan resultatet före avskrivningar (justerat ebitda) prickade förhandstipsen på 7,9 miljarder.

Utsikterna för 2025 bjöd inte heller på några nyheter. Vilket innebär en guidning om att tillväxten för det justerade ebitda-resultatet ska bli minst 5 procent och tjänsteintäkterna väntas öka omkring 2 procent i år. Investeringarna, capex, spås hamna under 14 miljarder kronor och det fria kassaflödet ska landa kring 8 miljarder – också det upprepningar av tidigare besked. Snark.

Den mest intressanta trenden just nu i Telia är att affärsområdet Tv och Media, den gren som många har väntat sig att Telia förr eller senare ska välja att såga av, sticker ut positivt. I Sverige ökade tv-intäkterna med nästan 20 procent, antalet streamingkunder ökade totalt med 45 000 i fjärde kvartalet och effekterna har blivit mindre än befarat av att rättigheterna till Champions League löpte ut inför årets säsong.

Vägvalet att istället för att fortsätta satsa på svindyra rättigheter till fotbollens Champions League sända Allsvenskan och Superettan till de svenska konsumenterna de kommande säsongerna framstår som rätt.

Paketlösningar talar för tv

Resultatmässigt har TV och Media förbättrats kraftigt men det är ändå inte mycket att skryta om i ett koncernperspektiv, med ett helårsresultat (ebitda) på 313 miljoner kronor mot hela Telias 31,3 miljarder kronor. Det finns dock ett värde som går utöver den rapporterade vinsten och det ligger i att tv-paketen bidrar till att särskilja Telia mot konkurrenterna på en marknad där tjänsterna i övrigt är till förvirring lika.

Paketlösningar med tv som ett inslag blir ett effektivt verktyg för att hålla kunderna kvar och minska avhoppen inom den mer lönsamma bredbands- och telefoniverksamheten. Något som talar för att vd Patrik Hofbauer inte känner någon större press på att snabbt gå ur tv-verksamheten.

Aktiekursen har hämtat sig

Till skillnad mot de trögrörliga intäkterna har Teliaaktien varit desto flyktigare de senaste åren. Höga energikostnader tillsammans med en knackig utveckling i tv-delen bidrog till att kursen nästan halverades från mitten av 2022 och ett år framåt.

Sedan har en rejäl återhämtning skett till nuvarande nivå strax över 33 kronor.

Lite klenare utveckling i Norge, motverkad av framgångarna på tv-sidan och upprepade utsikter för 2025 tyder på att några större prognosändringar inte behövs efter bokslutet. Analytikerna räknar med en försiktig uppgång i intäkter och vinst år för år framåt, hjälpt av de stora besparingar som initierades i fjol.

2023

2024

2025E

2026E

2027E

Omsättning, mkr

88785

89127

90065

91151

92944

Rörelseres. (ebitda), mkr

30254

31345

33068

33643

34686

Vinst/aktie, sek

1,6

1,8

2,0

2,1

2,3

Utdelning/aktie, sek

2,00

2,00

2,05

2,11

2,17

P/E

16,3

17,0

16,5

15,2

14,2

EV/Ebitda

6,6

6,8

6,6

6,5

6,3

Källa: Factset

Balansräkningen är stabil även om en nettoskuld på 71 miljarder kan låta häftigt. Med förhållandevis säkra intäkter är det ändå en rimlig balans där nettoskulden i relation till ebitda-resultatet ligger på 2,28, vilket är mitt i bolagets målintervall på 2,0-2,5.

Bland det viktigaste för Telia som investeringscase är att det inte dyker upp något som ger skäl att rucka på utdelningspolicyn. En policy som bolaget själv beskriver som ”progressiv” och i praktiken betyder det en ambition att öka med en låg till medelhög ensiffrig procentuell takt från ett golv på 2 kronor per aktie.

Golvet har inte gett vika de senaste åren och bör inte göra det under överskådlig tid framöver heller – även om det innebär att nästan hela vinsten delas ut.

Största ägare

Kapital och röster

Svenska staten

41,1%

Blackrock

3,8%

Vanguard

2,4%

Handelsbanken Fonder

1,5%

Norges Bank

1,4%

Källa: Holdings

Utdelningen kommer fyra gånger per år

Utdelningsinvesterare kan se fram emot en direktavkastning på strax över 6 procent räknat på nuvarande kursnivå och den betalas ut fyra gånger per år, med 50 öre varje gång det här året. Inte så tokigt upplägg för den som vill vara passiv och som uppskattar återkommande kassaflöden från sin utdelningsportfölj.

Jagar man enskilda aktier som slår index när börsen går starkt är det bara att slå fast att Telia inte är rätt val. Men är man ute efter något annat, som en relativt säker utdelningsmaskin i en bredare portfölj, som en byggsten i en utpräglad utdelningsportfölj eller om man bara vill parkera pengarna någonstans i oroliga tider, då är Telia ett bra val.

Köp, men bara för utdelningens och nattfridens skull. Något maffigt kurslyft ligger inte i korten.

Telia

Börsvärde: 132 miljarder kronor

Aktiekurs: 33,50 kronor

Rekommendation: Köp

För: Ledande position på hemmamarknaderna ger stabila intäkter och vinster, vilket ger utrymme för en återkommande utdelning och en direktavkastning över 6 procent.

Emot: Svårt att hitta tillväxt på en mogen marknad där tjänsterna inte särskiljer sig mycket. Klen kurspotential gör aktien sval om man inte är en utdelningsinvesterare.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;