Köp – vinst eller värdering ska upp
Arise har bevisad lönsamhet inom vindkraft. Ökad kapacitet i den egna produktionen har kompenserat för sänkta elpriser. Tillgångarna och vinsterna värderas lågt.


Intjäningsförmågan inom vindkraft är omdiskuterat. Arise har bevisade vinster. Trots elpriser långt ifrån tidigare rekord, summerades nettovinsten till 172 miljoner i bokslutet för 2024.
Börsvärdet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor. Arise värderas alltså strax under 9 gånger den historiska årsvinsten.
Affärsmodellen har strukturella lönsamhetsproblem, menar kritikerna. Vinsterna har ett uppenbart väderberoende. Externa faktorer som hotar lönsamheten är aldrig bra.
Men externa faktorer tillhör alla bolagsinvesteringar. Ett högst rimligt scenario med räntor över 5 procent skulle hota lönsamheten hos fastighetsbolagen. Negativa räntor sänkte lönsamheten bland bankerna i flera år.
Rekordförsäljningen av vindkraftparken Kölvallen genomfördes tredje kvartalet 2022. Arise gick från skuldsatt till nettokassa. Dessutom behölls ett litet ägande i vindkraftsparken.
Arise egen elproduktion är central. Den skapar kassaflöden och bedöms ha väsentliga värden. Av redovisningsskäl värderas produktionsanläggningarna årsvis.
Adderas bedömda övervärden, uppgick det egna kapitalet till 65 kronor per aktie vid senaste årsskiftet. Totalt motsvarar det nästan 2,7 miljarder kronor. Alltså en bra bit över börsvärdet på cirka 1,5 miljarder kronor.
Kapaciteten i den egna elproduktionen har ökat på senare år. Ett resultat av färdigställda projekt. Hittills har det däremot inte fått markant effekt på antalet producerade gigawattimmar, vilket förklaras av minskad efterfrågan på el.
Snittintäkten har dessutom minskat med 30 procent på ett år. En något ökad produktionsvolym fick därför begränsat genomslag på intäkterna 2024. Den genomsnittliga intäkten per megawattimme är något över den långsiktiga prishistoriken.
Projektportföljen är enorm. Mer väsentligt är de som klassificeras ”sen utvecklingsfas”, vilket är 15 procent av projekten. Inte förrän då närmar de sig fasen då försäljning är av relevans. Ofta säljs projekten byggfärdiga.
Arise ambition är att sälja projekt motsvarande 500 megawattimmar per år. Ett byggfärdigt projekt bedöms av bolaget vara värt cirka 1 miljon kronor per MWh. Målsättningen är att sälja projekt i Finland, Storbritannien och Sverige kommande året.
Två ägare kontrollerar tillsammans 43 procent av bolaget. Finansmannen Johan Claessons investeringsbolag Claesson & Anderzén och familjen Axel Johnsons investeringsbolag Altocumulus.
Arise drivs numera med skuldsättning, trots en kraftigt stärkt balansräkning efter rekordförsäljningen 2022. Ett medvetet sätt att putsa de finansiella nyckeltalen. Nettoskulden uppgick till cirka 400 miljoner kronor vid utgången av senaste rapporten.
Vinsterna har använts för återköp och utdelningar. Antalet aktierna har minskat med nästan 6 procent. Utdelningen på 1,25 kronor som föreslås till våren innebär en direktavkastning 3,5 procent.
Genomförda återköp 2024 och utdelningen som avser fjolåret, summeras till cirka 160 miljoner kronor.
Affärsklimatet för vindkraft beskrivs för närvarande av bolaget som en lågprismiljö med en trög transaktionsmarknad. Riskkapitalbolagen flockas ofta kring energislaget och stigande räntor har försämrat kalkylerna.
Som ett resultat av ökad efterfrågan på el producerad via vindkraft förväntar sig bolaget stigande elpriser på sikt.
Arise är i en komplex bransch. Intäkterna är till stor del beroende av externa faktorer. Projektvinster värderas med rätta lågt på aktiemarknaden.
Branschkollegan OX2 köptes ut från börsen av riskkapitalbolaget EQT för mindre än ett år sen. Arise värderas en bra bit under multiplarna som EQT betalade för OX2.
Enbart den egna produktionen genererar ett rörelseresultat (före avskrivningar) på över 3 kronor per aktie i årstakt. Och inte lär det bli mindre än så. Stigande elpriser finns dessutom som option.
Mer frekventa projektförsäljningar och förhöjd produktionskapacitet talar för ökade vinster kommande år. Likaså ger det stöd för höjda multiplar.
Fem gånger den förväntade vinsten nästa år är för lågt. Den kraftiga rabatten på redovisade tillgångarna sänker risken.
Köp aktien innan vinsten ökat eller värderats upp. Har du tur gör riskkapitalisterna eller storägarna detsamma. Men då till premie, och med målet att äga samtliga av bolagets aktier.
Arise
Börsvärde: 1,5 miljarder kronor
Aktiekurs: 36,5 kronor
Rekommendation: Köp
För: Vinsterna och tillgångarna värderas lågt. Ökad produktionskapacitet och mer frekventa produktförsäljningar talar för ökad vinst framöver.
Emot: Intjäningen är delvis beroende av väder. Bolaget är litet och aktiemarknaden värderar med all rätta projektvinster lågt.
Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.
Följ taggar
