OMXS30
OMXSPI
NDX

Analytikerna om skonad olja: ”Avrådan från USA”

I natt genomförde Israel en vedergällningsattack mot Iran efter robotangreppet den 1 oktober.
Inga ekonomiska mål attackerades – efter en avrådan från USA.
– Det värsta som kan hända för oljepriset är att Israel ger sig på kärnan i Irans ekonomi, det vill säga oljeproduktionen, men det motsätter sig USA och de är en väldigt viktig röst i sammanhanget, säger Handelsbankens analytiker Christian Kopfer.

Swedbanks Jörgen Kennemar och Handelsbankens Christian Kopfer om Israel-attackens påverkan av oljepriset. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 26 okt. 2024, 11:15Uppdaterad: 28 okt. 2024, 06:23

Enligt IDF slogs militära mål ut i attacken, bland annat flera vapenfabriker som tillverkar robotar, men även avfyrningsramper och det iranska luftförsvaret attackerades i ett luftangrepp.

Oljefälten skonades – men trots det gick priset på WTI-olja upp, som i form av framtida oljekontrakt steg med omkring 2 procent och i skrivande stund handlas för 71,69 dollar per fat. 

– Det blir som alltid vid den här typen av händelser ett riskpåslag på priserna. Det man kollar på först är om Israel gett sig på oljefält, oljeraffinaderier eller själva logistiken kring verksamheten. Något som inte skett, på grund av en direkt avrådan från USA, säger Handelsbankens analytiker Christian Kopfer och fortsätter:

– Det har inget att göra med om att USA bryr sig om Irans ekonomi, det är inte av välvilja för Iran de kommit med denna avrådan, utan det har mer att göra med att ett sådant angrepp skulle få en realekonomisk effekt. Påverkas Irans förmåga att få ut sina oljeprodukter på marknaden får det en effekt på oljepriserna och det är inget man vill se i världsekonomin eftersom det skadar västvärlden med kraftigt ökade oljepriser. Kina är inte intresserade av att det ska ske heller, även om de i någon mening står på Irans sida i den här konflikten så vill de inte se en ökning av oljepriserna.

Exporten till Kina har ökat

Om konflikten skulle stegras kommer vi däremot att få se en direkt effekt på oljepriset.

– Om konflikten skulle eskalera, och det här är ju någon form av upptrappning under begränsade former, så kommer oljepriserna att öka, men lugnar det ner sig så kommer priserna att återgå till sin normala nivå igen.

Swedbanks analytiker Jörgen Kennemar är inne på samma spår som Kopfer:

– I och med att den israeliska vedergällningsattacken var koncentrerad till militära mål anser vissa experter att det inte var en eskalering av konflikten vid en initial bedömning. Händelseutvecklingen under natten bidrog till att råoljepriset steg. Effekterna på oljepriset torde dock vara begränsade då den iranska oljeproduktionen inte har skadats under attacken, säger Kennemar och fortsätter:

– Men osäkerheten kring den framtida utvecklingen i regionen kvarstår och skulle iransk oljeproduktion skadas eller konflikten förvärras skulle priset på råolja stiga kraftigt. Trots västvärldens sanktioner mot iransk olja har landets oljeexport ökat främst till Kina.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;