Prenumerera

Orsakerna till börsfallet i USA

Nasdaq är på väg mot den fjärde raka handelsdagen på minus.
Börsen i USA närmar sig nu samma nivåer som innan Donald Trump vann det amerikanska valet.
Tvivel på tech, vikande konsumentförtroende, ökande varsel och nya tullhot får investerare att bege sig till trygga hamnar.

Konsumentförtroende NYSE
Konsumentförtroendet backar kraftigt, tech och AI ifrågasätts och volatiliteten når årshögsta under tisdagen. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 25 feb. 2025, 18:42Uppdaterad: 25 feb. 2025, 20:42
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Tvivel kring tech

Nasdaq befinner sig på tisdagskvällen på minus för året. Under 2024 stod de sju största bolagen för över 50 procent av den sammantagna uppgången på dryga 23 procent som breda S&P 500 levererade under 2024.

Kinesiska Deepseeks AI-modell har väckt frågetecken kring techjättarnas planer på omfattande investeringar i datacenter för AI-utveckling, vilket också dragit med sig i elproducenter i fallet. Nvidia, sist ut av Magnificent Seven-bolagen att rapportera på onsdagen, har nu backat med 7 procent under året. Som helhet har Magnificent Seven-bolagen, där även Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft och Tesla ingår, backat med drygt 4,5 procent.

Den börshandlade fonden Roundhill Magnificent Seven ETF är nu ner drygt 11 procent från toppen i mitten av december.

En korrigering – vilket definieras som ett fall på mer än 10 procent och mindre än 20 procent – är också redan ett faktum för småbolagsindexet Russell 2000 som backat med dryga 11 procent från toppen i spåren av Donald Trumps valseger.

Största fallet i konsumentförtroende på 10 år

Amerikanska konsumenters syn på det kommande året försämrades med sju procent i februari – det största förtroendetappet på 10 år, enligt CNBC.

En av konsekvenserna är att sällanköpsvaror är en sektor som tar stryk på börsen, bland annat efter att stormarknadsgiganten Walmart skruvat ner sina prognoser för 2025.

Den börshandlade fonden iShares US Consumer Discretionary – med bland annat Amazon, Walmart, Costco, McDonalds och Disney som största innehav – var på tisdagskvällen näst intill nere på noll för året efter att ha backat med dryga 5 procent från årstoppen i början av februari.

– Frågor väcks kring det som lagt grunden för den amerikanska styrkan för ekonomin de senaste månaderna, vilket är konsument- och arbetsmarknaden, säger investeringsstrategen Ross Mayfield vid Baird Private Wealth Management till CNBC.

Löften om handelskrig och tullar

En ny runda av tullhot mot Kanada och Mexiko från Donald Trump, som planerar att verkställa tullar på 25 procent den 4 mars, under måndagen och tisdagen fick återigen effekter för börsen.

– Vita huset hade stöd från investerarna under de fyra första veckorna, men smekmånaden kan vara på väg mot sitt slut, sa Global X chef för investringsstrategi Scott Helfstein till CNBC på måndagen.

Även om utspel inte omsätts till faktiskat genomdrivande utgör de enligt makrostrategen Will Compernolle vid FHN Financial ett bekymmer.

"Tullar står i centrum för tillverkare och även om den framtida implementeringen uteblir eller är minimal kan det få ekonomiska konsekvenser", skriver han enligt Marketwatch och får medhåll av Patrick Munnelly, strateg vid Tickmill Group:

"Under den här månaden har osäkerheten uppenbarligen negativa effekter."

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;