Kristersson om Trump: "Fattar sina beslut"
Europas konkurrenskraft måste stärkas enligt Ulf Kristersson.
Statsministern säger samtidigt han respekterar USA:s beslut att dra sig ur Parisavtalet.
– USA fattar sina beslut och vi håller fast vid våra beslut, säger Kristersson i en intervju med Bloomberg.


Ulf Kristersson är på plats vid World Economic Forum i Davos där han intervjuades av amerikanska Bloomberg under onsdagen.
Statsministern fick frågan om hur han reagerar på Donald Trumps första beslut via presidentorder och undvek att ge sin syn på något av de enskilda beslut Donald Trump fattat via presidentorder sedan han tillträdde i måndags.
– Politik fungerar på ett annat sätt i USA än i europeiska länder. Det finns fördelar och nackdelar.
– Vi behöver stå upp för våra egna övertygelser. Vi anser att Parisavtalet för att bekämpa klimatförändring är viktigt. Vi respekterar att USA fatta sina beslut och vi håller fast vid våra beslut.
"Andra länder gör mer"
Statsministern lyfte behovet av ökad europeisk konkurrenskraft i förhållande till USA och Asien. Under Joe Bidens mandatperiod genomfördes omfattande teknik- och energisatsningar och under onsdagen presenterade Donald Trump en satsning på AI-infrastruktur för 500 miljarder dollar.
– Det finns en ökande känsla av angelägenhet kring att USA och flera asiatiska länder är mer framgångsrika vad gäller tillväxt och teknikutveckling. Vi behöver tänka igenom om andra länder gör mer med statlig intervention och behöver fundera på hur vi bäst kombinerar statliga och privata resurser.
– I den mån besluten i USA snabbar på processen i Europa så välkomnar jag dem.
Vill se nya investeringar
I intervjun fick statsministern även frågor om batteritillverkaren Northvolts misslyckande. Enligt en granskning publicerad i Dagens Industri i fjol hade minst 88 miljarder kronor i offentliga medel från Sverige, Tyskland, Kanada och EU satsats på bolaget. Sedan bolaget drabbades av kris har regeringen sagt nej till statligt stöd.
– Jag är ingen expert på batteribranschen men man behöver tänka på att det alltid kommer att göras investeringar som slutar illa i en era med omvälvande teknik. Alla hoppas vara de som hittar och väljer vinnarna. Jag är ingen expert på det, men vill förstås att Sverige ska vara en plats där man överväger att göra sådana här investeringar, sa Kristersson.
