Kristersson om tullarna: ”Dåliga – men inte oväntade”
Trumps tullar är först och främst dåliga, men inte oväntade.
Det sade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff på torsdagen tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Han noterade att USA tidigare har gått i protektionistisk riktning "och nu händer det igen".
"Med det sagt är gårdagens besked sannolikt mer skadligt än de flesta hade tänkt sig", sade Kristersson och tillade att Sveriges syn är att frihandel är något bra och pekade på att detta har lyft miljoner människor ur fattigdom och skapat några av världen mest framgångsrika företag.
"Vi kommer att fortsätta slåss för frihandel varje dag, själva och tillsammans med EU…Vi ser det som starten på en förhandling med målet att få så låga tullar som möjligt, vårt mål är inte fler handelshinder, inte handelskrig, utan att lösa frågan med förhandlingar", sade statsministern.
Kristersson sade att EU har starka muskler, väldigt få ifrågasätter EU:s makt när det gäller handel.
Det andra regeringen ska göra är att söka mer samarbeten med andra länder, en del kan vi göra själva, mycket finns att göras inom ramen för EU.
Regeringen kommer i dag, torsdag, vidare att bjuda in landets exportföretag och arbetsmarknadens parter för att samla dem till gemensamma diskussioner.
På en fråga om börsfallen efter Trumps tullbesked svarade Kristersson att börsens reaktion visar att tullarna är dåliga för ekonomin.
Finansminister Svantesson sade att svensk ekonomi befinner sig i en utdragen lågkonjunktur, men återhämtningen har påbörjats. Osäkerhet råder fortsatt, men Sverige står starkt.
"Sveriges ekonomi är urstark och kan hantera detta på ett sätt som många länder inte kan", enligt finansministern.
Svantesson sade vidare att högre tullar ger lägre tillväxt i Sverige, bland annat genom svagare export på kort sikt. På längre sikt är viktigt att värna produktiviteten. Effekterna av tullarna är svåra att förutse, det beror bland annat på storlek och längd på tullarna. Olika branscher kommer att påverkas olika, med stor påverkan på exempelvis fordonsindustrin och läkemedelsindustrin.
Benjamin Dousa sade att vi måste vara förberedda på att tullarna kan påverka Sveriges ekonomi negativt, men att regeringen ska göra vad de kan för att stötta.
"De största förlorarna på detta är amerikanerna själva", sade han och tillade att regeringen kommer att arbeta på att hålla ihop EU och motåtgärderna från EU:s håll.
Nödvändiga insatsvaror för svensk industri och som är viktiga för svenska jobb vill regeringen försöka få undantagna från eventuella mottullar från EU, enligt Dousa.
Den svenska linjen är att det ska vara motåtgärder på varor som är utbytbara och där det finns alternativ, sade han, och nämnde bland annat apelsinjuice.
Han framhöll att EU hittills inte har infört en enda motåtgärd, och upprepade att den svenska regeringen inte vill ha något handelskrig. I EU kommer den svenska regeringen att arbeta för att tullfrågan ska kunna lösas med förhandlingar.
På måndag håller EU:s handelsministrar ett extrainsatt möte i Bryssel.