OMXS30
OMXSPI
NDX

Kritik mot Riksbanken: "Borde sänkt räntan mycket tidigare"

Efter den nya snabb-KPI:n riktas nu kritik mot Riksbankens gradvisa räntesänkningar.
– Man borde ha sänkt räntan mycket tidigare, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Clara Alanko
Clara AlankoReporter
Erik Thedéen, styrelsens ordförande, argumenterade för ...
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Publicerad: 8 okt. 2024, 09:59Uppdaterad: 8 okt. 2024, 10:36

Den nya snabb-KPI:n från SCB presenterades under morgonen och siffran landade på 1,1 procent. På X skriver Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank: “Penningpolitiken är allt för stram”. Han menar att inflationen är väldigt låg och att Riksbanken är för långsam med räntesänkningarna.

– Man borde ha sänkt räntan mycket tidigare. Riksbanken ska vara databeroende och ta sina beslut baserade på hur den svenska ekonomin ser ut, men istället har man haft fokus på att hålla sin kommunikationspolicy, säger Persson.

Riksbanken flaggade i våras för eventuella sänkningar i maj eller juni, där sänkningen kom i maj. Mattias Persson menar att de borde ha fortsatt med en sänkning i juni, då man istället behöll räntan oförändrad.

– Man fokuserade på att göra som man sagt att man skulle göra, istället för att se till datan över svensk ekonomi.

Mattias Persson Swedbank Chefekonom
Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, är kritisk mot Riksbanken som han menar borde sänkt räntan tidigare. Foto: TT Foto: TT

Efter den senaste sänkningen som kom i september var det första gången Persson tyckte att ledamöterna uttryckte en oro för den svenska konsumtionen.

– Det var på tiden, enligt Persson. Vi har inte sett något “ko-släpp” för svensk ekonomi, utan har hamnat på efterkälken och nu måste man jaga ikapp sig själv. Inflationen är inte ett problem.

Vilka är riskerna om det inte blir någon dubbelsänkning i november?

– Får vi ingen dubbelsänkning i november så är det för att man ser en återhämtning av konsumtionen. Men om konsumtionen inte återhämtat sig och man inte gör en dubbelsänkning blir ju risken att inflationen blir allt för låg. Då kommer återhämtningen att dröja, vi kommer få fler arbetslösa och en svagare ekonomi.

Finns det risk för deflation?

 – Nej det finns ingen risk för deflation. Vår prognos är att inflationen ligger kring målet.

StyrräntaSwedbankRiksbanken

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;