Prenumerera

Kronan klättrar – traders satsar skandinaviskt

Sedan början av året har den svenska och norska kronan blivit populära val för traders som satsar på en ekonomisk återhämtning i Europa. De har överträffat andra stora valutor, bland annat euron och pundet, skriver Financial Times.

Ludvig Strand
Ludvig StrandWebbredaktör EFN
Norges centralbank lämnade i torsdags kvar räntan på 4,5 procent, den högsta på 17 år. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 29 mars 2025, 15:42Uppdaterad: 29 mars 2025, 16:18
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Svenska kronan har stigit mer än 10 procent mot den amerikanska dollarn i år, och den norska kronan har ökat med mer än 8 procent, vilket gör dem till de valutor som presterar bäst bland G10-länderna.

Förklaringen till detta är bland annat förväntningar om högre räntor i Skandinavien och en ekonomisk stimulans i Europa, från framförallt Tyskland. Sveriges försvarssektor gynnas av tyska planer att spendera stort, och den svenska vapenexporten var förra året nära att matcha Frankrikes som är världens näst största vapenproducent efter USA. Norska kronan har också stärkts tack vare försvarssektorn men även av industrigrenar som stål och aluminium, som förväntas gynnas av stora investeringar inom infrastruktur i Europa.

”Euron på steroider”

Både Sveriges och Norges ekonomi förväntas procentuellt växa mer än Eurozonen totalt, vilket har drivit upp aktiekurserna för försvarsföretag som svenska Saab och norska Kongsberg Gruppen. Eftersom inflationen har varit högre än förväntat både här och i vårt grannland har det lett till att våra centralbanker kunnat hålla räntorna höga under en längre period. Riksbanken förväntas inte heller sänka räntorna i år, medan Norges Bank kan göra en liten sänkning. Den Europeiska centralbanken väntas genomföra minst två sänkningar innan året är slut.

“De skandinaviska valutorna är helt enkelt euron på steroider,” säger Kamal Sharma, valutastrateg på Bank of America.

Den starka utvecklingen i de skandinaviska valutorna kan även orsakas av en övervärdering av värdet, efter flera år av undervärdering, enligt Brad Bechtel, global chef för valutahandel på Jefferies. Uppgången för den svenska och norska kronan har också påverkats av en försvagning av dollarn, då investerarnas oro har ökat efter Trumps handelstullsplaner.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;