Kryptovalutan $bambino – konst, cash och kaos?

Tone Schunnesson och Karin Pettersson har skapat kryptovalutan $bambino.

Kulturchefen Karin Pettersson och författaren Tone Schunnesson har skapat ett eget memecoin: $bambino. Valutan, som lanserades med miljonutdelning till publiken, är inte tänkt att spekuleras i – utan som ett konstnärligt och pedagogiskt experiment. Men i en värld där skämtvalutor ibland blir miljardindustrier är gränsen mellan ironi och verklighet tunn.

Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Tone Schunnesson ringde i börsklockan. Tittade ut över publiken och ropade:

– Du är miljonär! Och du är miljonär! Och du är miljonär!

Bambino collage
Karin Pettersson och Tone Schunnesson driver både podd och valuta ihop. Foto: Lisa Mattisson

Samtidigt tickade tre miljoner in i publikens digitala plånböcker. Som Wolf of Wall Street, men med palestinasjal och tygväska i stället för slips och skinnskor.

Jublet steg. En ny valuta var född: $bambino.

"Du är miljonär! Och du är miljonär! Och du är miljonär!"

Var publiken rik nu? Knappast. Valutan är som de allra så flesta så kallade memecoin de facto helt värdelös.

– Tanken är inte att starta spekulation på kryptobörsen. Vi har till och med uppmanat alla våra följare att inte gå in med några pengar i detta, säger Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och medskapare till kryptovalutan.

Hon driver podden Café Bambino ihop med författaren Tone Schunnesson – och ser den nya valutan som de båda nyss startat som ett sätt att … ja, vad?

Bambino
Tone Schunnesson, 37, är författare och kulturskribent. Foto: Lisa Mattisson
Bambino
Karin Pettersson, 50, är kulturchef på Aftonbladet. Tidigare var hon politisk chefredaktör på samma tidning. Foto: Lisa Mattisson

När jag träffar duon på Aftonbladet några månader efter valutans release är det tydligt att de båda grundarna har lite olika idéer om syftet. Karin Pettersson ser $bambino som en hypermodern ABF-kurs, ett sätt för personer som egentligen står långt utanför kryptovärlden att lära sig något nytt.

Tone Schunnesson är mer besjälad av tankar om kryptovaluta som ett nytt sätt att förverkliga utopier om decentraliserad socialism utan statlig inblandning.

– Vi hade kunnat göra det själva, säger Karin Pettersson. Men vi bestämde oss för att göra det med konstnärerna Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder som driver SDVVVORKS. De har hjälpt oss bygga upp ett community kring coinet, med chattgrupp, olika tävlingar, event och en organisation där innehavarna av $bambino kan rösta om memecoinets framtid.

Om det låter lite rörigt så är det för att det är det. Det är inte konstigt. Memecoin är ett ungt fenomen som fortfarande är lika mycket skämt som allvar.

En inställning som gäller även $bambino.

– Vi är bara två tossiga tjejer som vill ha ett memecoin!

Bambino
Tone Schunnesson och Karin Pettersson, duon bakom Sveriges kanske mest udda kryptovaluta. Foto: Lisa Mattisson

Oreglerad marknad värderad till 920 miljarder

Det är långt ifrån ensamma. Att skapa sin alldeles egen valuta – lite på skoj – har 2025 blivit en global folkrörelse. Det skapas dagligen tusentals nya memecoin. Ett fåtal i samma politiskt besjälade anda som $bambino. Betydligt fler med ambitionen att tjäna snabba cash på en helt oreglerad marknad där extrema värden kan komma och gå över en natt – enbart byggt på internethumor, spekulation och hajp.

Det är heller inga små summor vi pratar om.

De tio största memecoinen, med doge i spetsen, hade i början av 2025 ett samlat marknadsvärde på 920 miljarder kronor – mer än storföretag som Volvo, Nordea och Atlas Copco.

Vad är ett memecoin?

Ett memmynt avser en kryptovaluta som till största delen är baserad på ett meme som spridits på internet och som nästan alltid har ett väldigt lågt enhetspris. Ett meme refererar vanligtvis till en bild eller ett fenomen som har vunnit stor popularitet, särskilt på internet.

Källa: Northcrypto.com

Hur hamnade vi här?

För att förstå det måste vi gå bakåt i tiden, till det första memecoinets födelse.

År 2013 var kryptovaluta fortfarande något nytt. Bitcoin hade funnits i fyra år och precis börjat få fäste, inte minst som ett betalmedel i gråzoner och svarta marknader. Det var i sig en liten revolution. Ett monetärt system utan centralbank – precis som de libertarianer som dragit i gång valutan tänkt sig.

Tekniken bakom var enkel. Datorer löste svåra matematiska problem. Varje löst problem belönades med några digitala mynt ur en på förhand bestämd pott.

Som att gräva guld – på internet

Bitcoins genomslag som en legitim, men mycket volatil, valuta ledde till en alltmer intensiv valutaspekulation. Här fanns pengar att tjäna.

Alt coins
Från skämt till miljarder. Välkommen till memecoinuniversumet. Foto: Shutterstock

Att utmanare skulle dyka upp var bara en tidsfråga. År 2013 var ”alt coins” överallt. Nya digitala mynt som på olika sätt skulle vara bättre än bitcoin. Forumen svämmade över med nylanseringar, komplett med tekniska buzzword: ”hybrid proof of work”, ”scalabe block chain solutions” och ”next generation consensus protocols”. Fina ord som få förstod – och sällan betydde något alls.

Det var tröttsamt att följa.

Gullig shiba inuhund som pratade dålig engelska

Två programmerare, Billy Markus och Jackson Palmer, bestämde sig för att driva med tonen. De satte upp sin egen valuta och döpte den efter det på den tiden mycket populära memet ”Doge”. En bild på en gullig shiba inuhund som pratade dålig engelska.

Världens första memecoin var fött. Många skrattade. Och sedan började de köpa. På bara några veckor var doge uppe och nosade på lika många transaktioner per dag som bitcoin.

Jämfört med dagens siffror handlade det länge om väldigt beskedliga nivåer. Det stora skiftet kom under pandemin – när Elon Musk bestämde med en ironisk blinkning på X slå fast att doge var ”the coin of the people”.

Kanske var det tänkt som ett skämt. Det spelade i så fall ingen roll. När världens rikaste man pekar, då kom många springande.

Mängder av köpare flockades och fick doge coin att stiga drastiskt i värde.

Elon Musk Dogecoin
Elon Musk visade att värdet på kryptomarknaden går att skapa utan substans, när han med ett skämtsamt inlägg på X slog fast att doge var "the coin of the people". Ett inlägg många tror var tänkt som ett skämt. Foto: Shutterstock

Händelsen blev en katalysator för en flodvåg av memecoin. Elon Musk visade svart på vitt att värde på kryptomarknaden går att skapa helt utan substans. Hajpen är allt.

Hajpen är allt

Det enda som behövdes var tillräckligt mycket uppmärksamhet. Man behövde inte ens konstruera en digital ”guldgruva” längre. Det gick bra att koppla sin skämtvaluta till en redan befintlig krypto. $bambino är ett sådant. Och det har blivit busenkelt att göra utan någon teknisk kunskap alls.

Det stora skiftet ägde rum 2024 – med lanseringen av sajten pump.fun. En plats där vem som helst, helt anonymt, på bara några minuter kan lansera och handla sin alldeles egen skämtvaluta.

För de allra flesta av de många miljoner memecoin som nu finns går det inte, till skillnad från $bambino, ut på något konstnärligt utforskande av demokratiskt medbestämmande. Det handlar om trams och pengar i ett landskap som är utpräglat dominerat av tonårsosande sexskämt.

I skrivande stund är ett av de mest trendande mynten på pump.fun ”titcoin” till ett börsvärde på 48,4 miljoner dollar. Det är förstås inget mot storheter som ”fartcoin”, 1,29 miljarder dollar.

Pump.fun är alltså en handelsplats i rena fjanterier. Blinkande GIF:ar, bilder på tecknade grodor och flodhästar och taggade uppmaningar om du är ”redo att pumpa” – en direkt alludering till den inre logik som blivit memecoins inofficiella ordspråk: pump and dump. Att med till alla buds stående medel hajpa sitt nylanserade värdepapper för att sedan, när värdet nått tillräckligt högt, sälja hela sitt innehav.

I de flesta fall innebär det att mynt bara har en ekonomisk livstid på någon dag tills någon, oftast skaparen, gör en så kallad ”rug pull”.

Trump en etablerad aktör

På den etablerade finansmarknaden vore detta uppenbar marknadsmanipulation. Här är det norm. Inte bara för att de flesta valutor skapas av anonyma konton – till och med USA:s president är djupt inblandad i ett memecoinprojekt ($trump) med alla kännetecken på pump and dump. Än så länge, helt utan rättsliga följder.

Financial Times uppskattar att aktörer kopplade till presidenten än så länge kan ha tjänat upp till 350 miljoner dollar på detta, genom försäljningar och transaktionsavgifter, även om det är oklart hur mycket som realiserats.

Bambino
Tone Schunnesson och Karin Pettersson vill lära sig mer. Foto: Lisa Mattisson

Karin Pettersson och Tone Schunnesson är förstås fullt medvetna om detta. Det är just detta både vill lära sig mer om – och utforska alternativ till.

Men går det egentligen att göra? Om det är något kryptovalutor har lärt oss är att allt har en tendens att ätas upp av marknadsmekanismer. Memecoin är ju i grunden ett ironiskt skämt, som 2025 blivit så pass mycket allvar att USA:s effektiviseringsmyndighet till Department of Government Efficiency är döpt efter ett.

Ja, precis. Doge är döpt efter vad som började som ett skämt.

Även bambino finns också tillgänglig att handla för alla. Den har ett värde. Det är de båda väl medvetna om. Marknadslogiken läcker in i vårt samtal. Karin Pettersson tar upp telefonen för att kolla kursen och säger, på skoj:

– Äsch! Vårt börsvärde har tappat 2 procent sedan igår. Vi borde kanske ha pumpat lite innan intervjun. Men vet du Tone, det är uppe på nästan 450 000 kronor nu!

– Wiho!

Värdeutvecklingen – en del av experimentet

Ja, de skämtar, detta är inte på riktigt, det är alla införstådda med. Men ändå. Rent hypotetiskt skulle $bambino kunna bli föremål för spekulation, och också bli värd riktiga pengar. En situation båda har tänkt på.

– Det är ju en del av experimentet. Går det att göra något såhär utopiskt på en fri marknad? Det finns ju inget som hindrar någon av de som har myntet att försöka pumpa det och sedan sälja. Men det har inte hänt.

Jag frågar om de själva hade sålt sitt innehav om priset stack i väg. Karin Pettersson svarar blankt nej. Inte heller Tone Schunnesson har några sådana tankar.

– Min trovärdighet som ”head Bambino” ligger ju i att jag inte cashar in.

Bambino
Bakom kulisserna bygger Tone Schunnesson och Karin Pettersson ett community kring sitt memecoin. Foto: Lisa Mattisson

Vid vinst: "Botoxparty"

Framför allt har de skyddat sig från frestelsen genom att sätta av stora delar av $bambino i en separat pott, som styrs av en decentraliserad grupp medlemmar. Tone Schunnesson, igen:

– Det hade ju varit skitspännande om det drog i väg och plötsligt var värt 3 miljoner. Vad skulle medlemmarna vilja göra med pengarna? Frågan har ju varit uppe för samtal. En har föreslagit ett botoxparty. Andra vill skicka pengarna till reportrar i Gaza. Det vore spännande att se var det landade.

De är ärliga. Det här är hur de skulle göra, om myntet tog fart.

Men det är, som sagt, hypotetiskt.

De verkar trots allt på samma extrema marknad som alla andra memecoin. En plats där hajpen är det enda som betyder något – och pruttskämt alltid trumfar konstnärliga drömmar om demokratisk socialism.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;