Långräntorna rusar i USA: ”Något har gått sönder”
Tvångsförsäljningar, där institutioner tvingas minska sin risk och skyndsamt sälja tillgångar, kan ligga bakom den markanta rörelsen i amerikanska statspapper under natten till onsdagen.
– Det kan röra sig om tvångslikvidering, som får institutioner att sälja statspapper, säger Henrik Ekenberg, mångårig investerare med globalt fokus.


Statspapper har lägre risk än exempelvis aktier och har inte minskat i värde på samma sätt som börsen. Det är därför tänkbart att investerare som behöver frigöra kapital, exempelvis för att möta utflöden eller på order av avdelningen för riskhantering, säljer trygga tillgångar som går att avyttra. Räntorna på statspapper stiger när säljtrycket ökar.
Att investerare undviker att köpa amerikanska räntor kan bidra till prisrörelsen, med en minskad efterfrågan.
– Jag tror att förtroendekanalen naggats rejält i kanten för amerikansk skuld i och med förra veckans idiotiska beslut, säger en räntehandlare till EFN på onsdagens morgon.
Den tesen stöds av minskad efterfrågan vid emissioner, alltså utställandet av ny skuld, från USA denna vecka.
– Rätt svag emission på detta som lök på laxen, fortsätter handlaren.
"Något har gått sönder"
En tro på att de tullar som nu införs på bred front ska skapa inflation, alltså högre priser, är också en möjlig förklaring.
– Vi handlar nu på stagflation i USA, säger Luis Costa på den amerikanska storbanken Citi till Bloomberg.
Stagflation är ett begrepp där vikande tillväxt kombineras med stigande priser, ofta sett som ett mardrömsscenario på marknaden. Så här kraftiga rörelser på räntemarknaden är ovanliga och dramatiska.
– Någonting har gått sönder på obligationsmarknaden i natt. Vi ser en stökig likvidering, noterar Jim Bianco som driver analysfirman Bianco Research, på X.
Oron väntas smitta av sig
Oron väntas smitta av sig på andra delar av marknaden under onsdagen, inte minst på börsen. Hastiga försäljningar av tillgångar som går att sälja, kan även sprida sig till andra delar av marknaden.
– Det kan även påverka guldpriserna, säger Henrik Ekenberg.
Följ taggar
