Larmet: Kinas spionage ökar
FBI larmar om att cyberspionage kopplat till den kinesiska staten ökar lavinartat.
Bara under september ska över 260 000 elektroniska enheter ha hackats i Europa och USA med begränsade möjligheter till motaktioner.


Listan över kinesiska cyberangrepp under det senaste året är lång och innehåller enligt Wall Street Journal bland annat följande incidenter:
* I Storbritannien fick hackare med koppling till Kina tillgång till personuppgifter tillhörande 40 miljoner britter i landets röstlängder.
* Enligt en utredning i den amerikanska kongressen innehåller kranar i amerikanska hamnar inbäddad teknik som gör det möjligt att i hemlighet fjärrstyra dem från Kina.
* Amerikanska telefon- och internetleverantörer har utsatts för en hackerattack som kan ha gett åtkomst till information om pågående avlyssning som utgör en del av pågående FBI-utredningar – inklusive utredningar av den kinesiska verksamheten.
Handeln försvårar
Under förra månaden uppges en aktör med kinesisk koppling ha hackat över en kvarts miljon internetanslutna enheter som kameror och internetroutrar i bland annat Storbritannien, Frankrike och Rumänien – och de täta handelsförbindelserna med Kina försvårar möjligheten att vidta åtgärder mot landet.
– På många sätt hanteras händelser först efter att de redan inträffat, säger Calder Walton, expert på nationella säkerhetsfrågor, vid Harvard University till WSJ.
50 gånger fler
FBI uppskattar antalet hackare med kinesisk koppling till 50 gånger fler än FBI:s personalstyrka på cyberfronten. Enligt en europeisk uppskattning kan det finnas upp till 600 000 personer som arbetar för Kina med insamling av underrättelser och säkerhetsoperationer.
– Kinas hackerprogram är större än alla andra stora länders underrättelseinsamling tillsammans, sa FBI-chefen Christopher Wray tidigare i år.
