Ljög på bolåneansökan – döms för grovt bedrägeri
En person som beviljats bostadslån efter att ha lämnat falska uppgifter och använt sig av förfalskade handlingar i sin ansökan har dömts för grovt bedrägeri av Högsta domstolen.
Trots att lånet betalades enligt villkoren och att säkerhet fanns i form av pant har banken bedömts lida ekonomisk skada.
Personen i fråga var på väg att köpa en bostadsrätt och ansökte i samband med det om ett lån på drygt 1,5 miljoner kronor. I ansökan angavs en betydligt högre inkomst än den verkliga, samtidigt som kunden felaktigt uppgav att han saknade andra skulder och hade fast anställning hos ett byggföretag. För att styrka uppgifterna bifogades falska lönebesked och arbetsgivarintyg.
När banken senare upptäckte de falska uppgifterna sade den upp lånet. Trots att kreditförhållandet avvecklades utan faktisk förlust för banken uppstod rättsliga frågor om när ekonomisk skada anses uppstå vid kreditbedrägerier.
Döms för grovt bedrägeri
I sitt avgörande konstaterar HD ”att skada vid kreditbedrägerier föreligger om långivaren till följd av ett vilseledande får en mer osäker fordran än vad som kan bedömas utifrån uppgifterna i låneansökan, eller med andra ord att den beviljade krediten inneburit en större risk för förlust än vad som funnits anledning att räkna med. Redan risken för slutlig förlust innebär ekonomisk skada vid bedrägeri. Så är fallet även om förlusten aldrig faktiskt realiseras. En säkerhet i form av en pant får sällan någon betydelse för skadebedömningen”.
Bolånekunden döms nu för grovt bedrägeri då falska handlingar användes för att få lånet beviljat. Påföljden blir en villkorlig dom och böter, i enlighet med hovrättens tidigare avgörande.