Prenumerera

Lyxbolagen: Rapporterna som stuckit ut – här finns orosmolnen

Under rapportsäsongen för det fjärde kvartalet 2024 har lyxbolag som Hermés och Moncler visat på god tillväxt, medan LVMH hamnade under förväntan och backade något. Lyxsektorn är splittrad och det finns orosmoln framåt, menar förvaltaren Therese Nyrén.
– Konsumenterna har blivit mer selektiva.

Therese Nyrén går igenom den splittrade lyxsektorn. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: 18 feb. 2025, 10:19Uppdaterad: 18 feb. 2025, 10:19
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Hermés försäljning ökade med nära 18 procent under det fjärde kvartalet och bolaget meddelade att man kommer att lämna en bonus till alla företagets 25 000 anställda på över 50 000 kronor.

Förvaltaren Therese Nyrén säger att Hermés och Moncler har stuckit ut bland lyxbolaget under denna rapportperiod.

– De fortsätter att bevisa varför de är två av de starkaste aktörerna i lyxsegmentet.

Hon lyfter att Hermés visar en unik förmåga att kombinera tillväxt och lönsamhet genom att växa försäljningen med höga tal, samtidigt som de behåller sina höga marginaler.

Moncler imponerar enligt Nyrén med tillväxt särskilt inom den direktförsäljning som bolaget själva styr över.

– Bolaget har lyckats stärka sin närvaro genom att attrahera en yngre, trendmedveten kundbas och genom innovativa samarbeten och marknadsföringsinitiativ.

Splittrad lyxsektor – ekonomisk osäkerhet kan sprida sig

Lyxsektorn är överlag mer splittrad än tidigare, säger Therese Nyrén. Vissa fortsätter prestera starkt medan bolag som är mer beroende av bredare efterfrågan möter större utmaningar.

– Konsumenterna har blivit mer selektiva, vilket gynnar bolag med starka varumärken och lojal kundbas.

Lyxmarknaden fungerar ofta som en spegel av den globala ekonomin och enligt Therese Nyrén tyder denna rapportsäsong, och till exempel att märken som Hermés kan höja priser och ändå öka försäljningen, på att de mest rika konsumenterna fortfarande har ett starkt konsumtionsbeteende.

Samtidigt finns det även tecken på en ökad försiktighet, till exempel inom lyxsegment med bredare konsumentgrupp.

– Det kan tyda på att den ekonomiska osäkerheten sakta sprider sig och påverkar även välbärgade konsumenters beteende.

Flera orosmoln framåt för lyxbolagen

Det finns osäkerhetsfaktorer för lyxmarknaden just nu. En av de främsta är återhämtningen i den kinesiska ekonomin, förklarar Therese Nyrén.

– Kina har länge varit en av de viktigaste tillväxtmotorerna, och om den kinesiska konsumenten håller igen på sina utgifter kan det få konsekvenser för flera stora lyxvarumärken.

Ett annat orosmoln handlar om bolagens lagernivåer, där man sett en viss ökning generellt i branschen. Detta kan bli ett problem ifall företag tvingas till rabatter.

– Lyx handlar om exklusivitet och för stora lager kan urholka varumärkets premiumstatus.

Dessutom växer andrahandsmarknaden för lyxprodukter och hållbarhet har blivit en viktig faktor för konsumenter. Detta kan bli ett problem för de varumärken som inte lyckas anpassa sig.

Generellt ligger framtiden för lyxbolagen i innovation och exklusivitet, enligt Therese Nyrén.

– De lyxvarumärken som kan kombinera tradition med nytänkande, och samtidigt anpassa sig till förändrade konsumentbeteenden, har bäst förutsättningar att lyckas i en mer selektiv och konkurrensutsatt marknad.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;